fallback

Превозвачите няма да протестират за цените на горивата

Очакванията са след въвеждане на предложените от правителството и превозвачите мерки цените на горивата да паднат с около 20 ст./л

13:08 | 20.04.11 г.
Автор - снимка
Създател

Протести на превозвачите за цените на горивата няма да има, каза председателят на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ) Миролюб Столарски след срещите вчера и днес на превозвачите с представители на правителството.

Има ясна воля на правителството да бъдат взети всички възможни мерки за ограничаване на цените на горивата, коментира зам.-министърът на финансите Боряна Пенчева, цитирана от БТА.

Тя посочи, че се предлагат промени в Закона за митниците за ограничения на безмитен внос на горива до 550 литра. Ефектът е увеличение на потреблението на гориво в страната, добави Пенчева.

Държавата ще предложи да се възстановява ДДС на юридическите лица - превозвачи, които са местни за Турция. Това ще става на принципа на реципрочност и пропорционалност към българските превозвачи от страна на Турция.

Таксите за преминаване на МПС през страната ще бъдат направени адекватни, каза още зам.-министъра. По думите й, сега те не отчитат големината на камионите, затова се предвижда да бъдат диференцирани и съобразени с вида на превозните средства и тяхната екологосъобразност.

Ще бъдат разширени възможностите за директен внос на горива от превозвачите при плащане на акциза и строг контрол за контрабанда, отбеляза Пенчева.

От своя страна, Миролюб Столарски допълни, че превозвачите искат да отпадне задължението за смесване на горивата с биокомпонент.

Очакванията на превозвачите са, че въз основа на взетите мерки цените на горивата ще паднат с около 20 стотинки на литър, но това ще се усети в рамките на период от 30-60 дни след приемането на предложените мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:58 | 04.09.22 г.
fallback