fallback

Българите плащат най-много лични средства за здраве в ЕС

Общите разходи за здравеопазване като процент от БВП са най-високи в Германия (12%), а България е на последно място (8%)

22:20 | 18.04.11 г.

Българският пациент плаща най-много лични средства за здраве в сравнение с останалите страни от ЕС. 

Това сочат данни от проучване на Световната здравна организация през 2009 г., съобщи доктор Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването, цитиран от Dnes.bg. Според изследването българите плащат половината от цената на здравните услуги, а останалата част се поема от държавата.

Българинът плаща близо 50 на сто от медицинската услуга, още докато я получава, докато европейският пациент плаща 20-25 на сто, сочи проучването.

Общите разходи за здравеопазване като процент от брутния вътрешен продукт (БВП) са най-високи в Германия (12 на сто), а България е на последно място (8 на сто).

В случая говорим за относително тегло на разходите, независимо от богатството на дадена държава или на дадена здравна система, обясни Стойчо Кацаров.

„Това, че Германия и Франция дават повече пари за своята здравна система, не е въпрос и на обсъждане. Нормално е едно богато общество да дава повече като обща сума. Но тогава, когато относителното тегло на разходите е по-високо в Германия, отколкото в България, и във Франция, и в Холандия, и в Австрия, и в Унгария, това вече говори за политики“, категоричен е той.

България е и на последно място по удовлетвореност на гражданите от медицинските услуги. В класацията ни изпреварват държави като Албания, Румъния и Хърватия.

Най-доволни от здравеопазването в държавата си са холандците. След тях се нареждат гражданите на Дания и Ирландия.

Все още няма официални данни от СЗО на тази статистика за 2010 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:31 | 13.09.22 г.
fallback