fallback

Компенсирането на доходите би струвало над половин милиард лева през тази година

Най-много средства ще са необходими за компенсация на всички пенсии с натрупаната инфлация за миналата и първото полугодие на настоящата година, пресмятат от МФ

20:53 | 15.04.11 г. 4
Автор - снимка
Създател

Повече от половин милиард лева ще са необходими като допълнителен разход от бюджета до края на годината ако доходите от труд, пенсии и социални помощи се компенсират с предложенията, направени от синдикатите.

Предложенията на КНСБ и КТ "Подкрепа" в пълния им вариант се изчисляват на 526 милиона лева само за половин година. За цяла година, т.е. 2012 г., биха натежали на държавната сметка с общо допълнителен разход от 1 милиард лева.

Обратно в бюджета от осигуровки и данъци биха се върнали 52 милиона лева. Изчисленията за натоварването на бюджета са предоставени на социалните партньори.

Министерството на финансите пресмята, че ако бюджетните заплати се компенсират с натрупаната инфлация от 2009 г. насам, както искат от синдикатите, ще е необходимо да се похарчат допълнително 102 милиона лева за 6 месеца.

Още толкова пари ще трябват за увеличението на минималната пенсия, ако тя се компенсира и от сегашните 136 стане 160 лева.

За компенсация на всички пенсии с 4 на сто, колкото е инфлацията за миналата година и първото полугодие на тази, ще трябват най-много пари - 156 милиона лева.

Увеличение на детските добавки с 10 лева ще означава още 50 милиона до края на годината. За минималната заплата и свързаните с нея плащания, ръст от 240 сега на 290 лева би означавал 36 милиона лева отгоре.

Сметките на финансовото ведомство бяха необходими, за да започне истинският дебат по компенсирането на доходите и в Тристранния съвет да се договарят компенсациите.

Експертите тепърва ще се произнасят със становища кое от предложенията за нарастване е осъществимо, но базата за водене на преговори вече е готова.

(БНР)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:44 | 28.08.22 г.
fallback