fallback

Т. Младенов: Има различни варианти за актуализиране на минималната заплата

Министърът увери, че са налице индикации за ръст на доходите от 1 юли тази година

15:08 | 15.04.11 г. 1

Обсъждат се различни варианти за актуализиране размера на минималното възнаграждение. Това каза в парламента социалният министър Тотю Младенов.

Сред тях са: обвързване на минималната със средната работна заплата, обвързване с производителността на труда, с инфлацията и други икономически показатели, както и с минималните осигурителни доходи по икономически дейности и определяне по пътя на колективното и браншово договаряне.

Към 1 януари тази година минималните месечни заплати в ЕС варират от 122 евро в България до 1775 евро в Люксембург, обяви министърът. По думите му при анализ на тези данни трябва да се отчитат различията в конкурентоспособността на икономиките.

Министърът припомни, че темата за увеличението на минималната работна заплата, както и за препоръчителен индекс за нарастването на работните заплати в частния сектор на базата на индекса, се обсъждат в комисиите към тристранния съвет, както и в междуведомствена група.

Според Младенов има индикации (на базата на ръста на производителността на труда), които позволяват ръст на доходите от 1 юли тази година.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:19 | 14.09.22 г.
fallback