fallback

Експерт: Около 20% от тютюнопроизводителите ще излязат от сектора

Големите производители ще продължат да се занимават само с тютюн

15:34 | 15.04.11 г.
Автор - снимка
Създател

Възможно е около 20% от заетите в сектора да се откажат от тютюнопроизводството, заяви пред Investor.bg Георги Ралчев, началник-отдел "Растениевъдство" в земеделското министeрство. Вчера новосформираният Консултативен съвет по тютюна прие Стратегия за развитие на тютюнопроизводството в България. Ако финансовият министър Симеон Дянков я одобри, производителите ще могат да получат обещаните им 35 млн. лв. национални доплащания, коментира експертът.

Средствата се полагат на тютюнопроизводителите за 2010 г., но не са предвидени в бюджета за тази година и могат да бъдат получени само със съгласието на финансовия министър. Заради напрежението в бранша беше поставено условието парите да се изплатят, но само ако е налице стратегия.

„Националните доплащания подкрепят дохода на тютюнопроизводителя, без да стимулират производството“, уточнява Ралчев.

Тъй като в стратегията едновременно се посочва, че тютюнопроизводството трябва да се запази като важен отрасъл за България, но и да се търси алтернативна заетост, той коментира: „По-важно е всеки сам да прецени кое е икономически обосновано за него. България произвежда около 1% от тютюна в света, но е една от първите производителки на ориенталски тютюн. Написването на една стратегия няма да даде решения за всички в сектора, но хората трябва да са информирани какво ще се случва в бъдеще“.

Бъдещето на сектора

Големите производители, които гледат основно сорта Вирджиния, ще продължат да се занимават само с тютюн. Те имат договори и знаят как да постигнат добри цени в преговорите с търговците. Втората група производители (най-голяма) няма да се откаже от тютюна, но те ще са принудени до допълват доходите си и с други дейности – месодайно животновъдство, за което имаме разработена европейска схема за подпомагане на глава животно. Трета група по чисто икономически съображения ще се откаже от производството на тютюн – около 20% от заетите в сектора, прогнозира Ралчев.

„Никой не може да каже точно какъв ще е броят на отказалите се, защото това е консервативен сектор, особено в районите, където земеделците са ограничени откъм природни и климатични условия – в Родопите и Пирин“, уточни той.

До 2012 г. ще продъжат да се изплащат националните доплащания за сектора, предвижда стратегията. След 2013 г., когато ще действа новата финансова рамка на ЕС, би трябвало да имаме разработена нова мярка по Програмата за развитие на селските райони, която да е специално за производството на тютютн, посочи Ралчев. „Идеята е стопанствата да се модернизират, но и да се даде възможност за преструктуриране на бранша“, допълва експертът.

Стратегията

В приетия вчера документ се посочва, че България е заинтересована да запази тюнюнопроизводството поради икономически, социални и екологични причини. Но условията, в рамките на които се развива този сектор днес, са вече много различни и изискват нови решения.

Приоритетите в стратегията са два: изграждане на устойчиво тютюнопроизводство, адаптирано към пазарните промени, както и диверсификация.

Според документа запазването на подпомагането за реколта 2010 ще предотврати драстично свиване на производството и така ще се избегнат масови фалити на тютюнопроизводители. Но дори това да се случи, около 70% от тютюнопроизводителите дължат данъци и осигуровки на държавата и затова няма как да получат държавна помощ. За това напочни вчера Цветан Филев, председател на браншова асоциация в сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:01 | 11.09.22 г.
fallback