fallback

Преглед на печата за 15 април

07:59 | 15.04.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Данъците се изчисляват на ръка и затова стават много грешки

в. Дневник

Софтуерът, с който работят данъчните служби на Столичната община, е много стар, служителите изчисляват голяма част от информацията на ръка и затова често стават грешки, обяви вчера председателят на Столичния общински съвет (СОС) Андрей Иванов. Софтуерът е от 1999 г. Заради старата система гражданите, които имат имоти в повече от един район, трябва да се редят на няколко опашки, за да платят данъците и таксите.

Разпокъсаността на системата пък пречи на контрола и отчетността. За съжаление не успяхме да заделим в бюджета за тази година средства за нов софтуер, но ще обявим конкурс и когато се намерят пари, ще бъде поръчан, каза Иванов. Той щял да струва 1.2 млн. лв.

Общините дължат над 53 млн. лв. на фирми

в. Дневник

Седемдесет и шест строителни фирми са заявили, че 89 общини им дължат близо 53 млн. лв., по-голямата част от които са от 2009 г. От тях 8 млн. лв. не са фактурирани, защото в такъв случай фирмите ще трябва да платят ДДС и след това да чакат с години, за да си получат парите. Резултатите са от анкета на Камарата на строителите, проведена през март.

Строителната камара настоява за решаване на проблема със задълженията на общините към бранша, заяви за „Дневник“ председателят на организацията Светослав Глосов. Според данните на камарата задълженията се увеличават, след като към началото на октомври 2010 г. са били около 30 млн. лв.

Заложници на партии

в. Стандарт

Според юристи сделките за откупуване на дълг са своеобразна цесия, при която длъжникът не е страна и неговото съгласие не е необходимо. Те се извършват по всички правила и трудно могат да бъдат доказани като купуване на гласове.

Майсторски разработена схема за купуване на гласове действа на територията на общините от Пловдивска област, научи "Стандарт". В нея също са замесени лихвари, които опрощават борчове на длъжниците си срещу гласуване за определен кандидат, разкри добре информиран източник на вестника. Друго средство е изнудване и заплахи към задлъжнялите, ако не гласуват по определения начин.

Вдигат данъците за хазарта в интернет

в. Стандарт

По-високи данъци ще бъдат въведени за хазарта в интернет до есента. Предстои да бъде изготвен анализ от Министерството на финансите с колко би могло да се повиши ставката, коментираха вчера от ведомството на Симеон Дянков.

До октомври ще обложим онлайн хазарта със ставка от 16%, като 10% от тях ще отиват за футбол, заяви ден по-рано премиерът Бойко Борисов. В момента данъкът върху хазартните игри тото и лото, както и за залагане върху резултати от спортни състезания е 15% от направените залози. За залози на чужди сайтове в интернет обаче не се събират никакви налози. Най-вероятно промените на налозите ще бъдат прибавени към първоначалния вариант на законопроекта, който в момента вече се намира за одобрение в Брюксел.

Ядем повече хляб и месо, пием и пушим по-малко

в. Новинар

Консумацията на хляб и тестени изделия през миналата година е достигнала до 108 кг средно на човек, което е с 2 кг повече спрямо предходната година, сочат данните на НСИ. Приблизително с толкова се е увеличило и потреблението на месо и риба – до 32 кг средно на човек.

Потреблението на зеленчуци се е увеличило до 69 кг средно на човек. Намаляла е консумацията на плодове. Понижава се и потреблението на цигари от 778 броя на човек през 2009 г. на 591 броя през 2010 г.

Въпреки кризата партиите стават все по-богати

в. Сега

Кризата изобщо не се е отразила на финансите на политическите партии. Три парламентарно представени формации - ГЕРБ, ДСБ и ДПС, влизат в изборната 2011 г. с удвоени налични средства. Това сочат отчетите им за 2010 г. пред Сметната палата. Набъбването на сметките е станало само за една година - от края на 2009 г. до края на 2010 г.

Управляващата ГЕРБ е завършила м.г. с 20.2 млн. лв., а година по-рано е разполагала с 8.8 млн. лв. ДПС декларира 8.5 млн. лв. при 4.5 млн. лв. преди година. Партията на Иван Костов ДСБ също е сред спестовниците - увеличила е отчетените през 2009 г. от 717 хил. лв. на 1.6 млн. лв. Партиите се захранват и от дарения, членски внос, приходи от лихви. ГЕРБ се финансира основно от държавната субсидия.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:34 | 05.09.22 г.
fallback