fallback

Ще си сътрудничим с френската Areva за АЕЦ Белене и АЕЦ Козлодуй

В бъдеще ще разчитаме на компанията при вземането на решение за удължаване работата на пети и шести блок на АЕЦ Козлодуй

17:17 | 13.04.11 г. 10
Автор - снимка
Създател

Подписване на Меморандум за сътрудничество в ядрената енергетика между БЕХ и Areva Снимка: БТА

Сътрудничество между Български енергиен холдинг (БЕХ) и френската енергийна компания Areva в областта на ядрената енергетика, и по-конкретно по проектите АЕЦ Белене и АЕЦ Козлодуй, предвижда подписаният днес меморандум между ръководителите на двете компании Мая Христова и Ан Ловержон.

Меморандумът беше подписан в София в присъствието на премиера Бойко Борисов и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Друга област на сътрудничество ще бъде проучване и прилагане на най-високите стандарти за безопасност при работа на ядрените мощности у нас.

Наред с това е и сътрудничеството в областта на възобновяемите енергийни източници и по-точно производство и инсталиране на вятърни турбини за ток, разположени в морето.

Меморандумът предвижда и възможност за квалификация на кадри и взаимна обмяна на опит в областта на ядрената енергетика.

Докуменът няма задължителен характер за подписалите го страни, докато не се стигне до конкретни търговски договорености.

След подписването на меморандума премиерът Борисов припомни, че Areva е била един от най-големите поддръжници да не се затварят предсрочно трети и четвърти блок на АЕЦ Козлодуй. Компанията е участвала в модернизацията на тези блокове и ще разчитаме на нейната помощ при вземането на решение за удължаване работата на пети и шести блок на АЕЦ Козлодуй, което трябва да стане след няколко години.

„Без пети и шести блок на АЕЦ Козлодуй България ще фалира“, заяви премиерът Борисов. Той каза, че ще разчитаме на Areva „за лобиране в Европа в защита на нашата ядрена енергетика, особено след емоционалната реакция на инцидента в Япония“.

От своя страна Ан Ловержон уточни, че както Франция, така и България, са едни от пионерите в Европа в ядрената енергетика. В момента Франция има 60 ядрени реактора. Siemens и Areva са основните подизпълнители на Росатом при строителството на двата ядрени реактора за АЕЦ Белене.

Ан Ловержон отбеляза, че развитието на ядрената енергетика в Европа се базира и на общественото мнение, обаче енергийната политика е дългосрочна по дефиниция и не може да се сменя през няколко години.

Министър Трайков уточни, че България ще разчита на помощта на Areva за внедряване на най-високите стандарти при производството на реакторите за АЕЦ Белене, така че те да станат от ниво "2" в ниво "2+".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:07 | 25.08.22 г.
fallback