fallback

Преглед на печата за 9 април

08:27 | 09.04.11 г.
Автор - снимка
Създател

ГЕРБ затвори свободния достъп до Търговския регистър в. Сега

От 1 януари догодина достъпът до пълната информация в Търговския регистър ще става чрез електронен подпис и платен цифров сертификат и почти сигурно ще е платен. Тази промяна в Закона за търговския регистър бе приета късно в четвъртък от правната комисия в парламента. Гласуването й от пленарната зала ще я направи окончателна. Депутатите започнаха дискусията след 20 ч., когато в залата бяха останали едва 6 от 26 членове. Само от ГЕРБ дочакаха последната точка в дневния ред.

Шефът на комисията Искра Фидосова обясни, че от БСП и "Синята коалиция" са заявили, че ще гласуват "против" и брои 7 техни гласове. След това каза, че 10 души от ГЕРБ са "за". Тя самата се въздържа. "Държите ли на тези промени", попита Фидосова няколко пъти зам.-министъра на правосъдието Жанета Петрова и шефката на Агенцията по вписванията Виолета Николова. "Поемате си цялата отговорност по изпълнението. Опитахме се да обясним, че с тези текстове има проблем, но вие настоявате и отговорността си е ваша", заключи Фидосова.

Поне 5 млрд. лв. са укритите данъци за две години в. Сега

В държавата се укриват данъци в колосални размери. Само за 2 г. например данъчните са хванали при ревизии близо 5 млрд. лв. недекларирани налози и осигуровки, става ясно от непубличен отчет за дейността на НАП за 2010 г., с който "Сега" разполага. 3 млрд. лв. от тях обаче са реално несъбираеми, защото длъжниците нямат почти никакви активи. Не е ясно колко още налози изтичат от хазната, без изобщо да се засекат от данъчните ревизори.

Допълнително разкритите при ревизии приходи през м.г. възлизат на 2.34 млрд. лв., а година по-рано сумата е била още по-висока - 2.4 млрд. лв., пише в отчета. Измамите през м.г. са хванати чрез близо 12 000 ревизии, което е с 3000 по-малко в сравнение с 2009 г. Половината от инспекциите завършват с разкритие над 10 000 лв. Един ревизор през м.г. е хванал средно 1.7 млн. лв., необявени поради измама или грешка данъци.

Бракуваха 46 000 яйца в. Стандарт

Над 46 000 кокоши яйца бяха изтеглени от магазините в Пловдивско. Черупките са бракувани от Икономическа полиция, защото били без маркировка или им липсвали цифри от идентификационния номер. Нямало информация и за фирмата производител, и за датата на производство.

Специализираната операция е за разкриване на нарушения, свързани с внос, съхранение и продажба на яйца. Проверени са десет обекта, сред които цехове за тестени изделия, складове, магазини, ресторанти и пицарии в Стамболийски, Кадиево и Пловдив. Проверките ще продължат до Великден.

Червен облак паникьоса села край София в. Новинар

Гъст облак от червен прах паникьоса жителите на Елин Пелин и Мусачево, съобщи Нова телевизия. Жителите на двете населени места имали проблеми с очите, а шофьорите дори не виждали пътя.

За момента няма официална информация от какво е съставен облакът. Единствената потвърдена информация от РИОСВ е, че става въпрос за частици, които вятърът е разнесъл от хвостохранилището. То се намира до "Кремиковци" и там са всички отпадъци на металургичния комбинат.

Фараонът Иво Недялков ще лежи 2.5 г. в затвора, съдът още мисли за конфискация в. Дневник

Собственикът на скандалната пирамида "Ийст уест интернешънъл" Иво Недялков ще лежи в затвора две години и половина, а съдът връща за ново разглеждане постановената конфискация на 1/6 от имуществото му. Това става ясно от решение на Върховния касационен съд, публикувано днес на интернет страницата на съда.

През 1992 г. Недялков създава "Ийст-уест интернешънъл", като 12 години по-късно съдът го осъжда на 8 години затвор за присвояването на вложенията на над 5000 души в компанията. След няколко обжалвания обаче делото е върнато за ново разглеждане. Така през 2010 г. той е осъден на 5 години, които да излежи в затворническо общежитие от открит тип. През 2005 г. Недялков осъди държавата в Страсбург, заради това, че българските магистрати не са се произнесли по обжалването на ареста му.

Стопанската камара поиска вето върху закона за отпадъците в. Дневник

За вето върху последните промени в Закона за управление на отпадъците настояха днес от Българската стопанска камара в писмо до президента Георги Първанов. Писмото до президента е подписано от ръководството на БСК и три браншови организации, членуващи в нея, и от Синдикална федерация "Металици" към КНСБ.

Промените в закона бяха приети миналата седмица окончателно от парламента и предвиждат извеждане на площадките за метален скрап от жилищните зони в градовете, както и затягане на контрола върху тази дейност. Браншовите организации и синдикатите обаче се опасяват, че промените ще застрашат дейността на много от фирмите в сектора и ще доведат до закриване на огромен брой от 2400-те действащи площадки за скрап, респективно на работни места.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:28 | 09.04.11 г.
fallback