fallback

"Български пощи" пак ще анализират дали да закриват пощенски станции

За малките населени места се разработват алтернативи като франчайзинг гишета и мобилни пощенски станции

16:26 | 08.04.11 г.
Автор - снимка
Създател

"Български пощи" по закон са длъжни да осигурят универсалната пощенска услуга във всички населени места и те ще продължат да я осигуряват и за в бъдеще на още по-високо ниво. За тази цел пощите разработват и нови алтернативи, които да бъдат по-удобни за жителите на малките населени места. Това каза министърът на транспорта Александър Цветков в парламента в отговор на въпрос на депутатите Ваньо Шарков и Иван Иванов относно закриване на пощенски станции в населени места под 800 жители, съобщи БТА.

Миналата година стана ясно, че ще се преразгледа работата на пощенските станции в населените места с под 800 души население, или около 30%, и ако те са икономически неефективни, ще бъдат закрити.

Цветков е казал обаче пред депутатите, че на този етап не се предвижда закриване на пощенски станции. Към момента от общо 2981 пощенски станции 1391 са в селища с население под 800 жители, като 88% тях са с отрицателен финансов резултат.

След националното преброяване "Български пощи" ще анализират и още един път ще преценят целесъобразността от наличието на пощенски станции в малките населени места. Тези, които са на печалба, имат стратегическо значение, близо са до популярни туристически дестинации или архитектурно-етнографски забележителности, ще бъдат запазени въпреки отрицателните финансови резултати, уточни Цветков.

Анализите ще отчитат трафичните обеми, икономическата ефективност, потенциала за развитие и демографския профил при задължително осигуряване на подходяща алтернативна форма за обслужване на населението, каза още той.

Такива алтернативи са междуселищният пощальон и пощенското агентство, с които "Български пощи" десетки години са обслужвали над 2700 населени места без стационарна пощенска станция, припомни министърът.

По опита на европейските пощенски станции дружеството разработва и алтернативи като франчайзинг гишета и мобилни пощенски станции, които също ще бъдат внедрени в част от малките населени места, каза Цветков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:36 | 11.09.22 г.
fallback