fallback

Сметната палата дава на прокуратурата доклада за одита за скъпите лекарства

Налице са данни за вреди при изпълнението на бюджета на Министерството на здравеопазването

12:40 | 08.04.11 г.

Сметната палата изпраща на прокуратурата доклада за извършения одит за реда за отпускане на лекарства, предназначени за лечение на злокачествени заболявания, съобщи палатата.

Сметната палата е установила небрежност при планирането и лошо управление на проекта за изграждане на централизирана информационна система. Тя не работи повече от две години, изтекъл е срокът на закупените и платени изцяло лицензи за софтуера и те реално не са използвани. Налице са данни за вреди при изпълнението на бюджета на Министерството на здравеопазването, обясняват от одитната институция.

С разработване и внедряване на централизирана информационна система за отпускане на скъпи медикаменти за заболявания извън обхвата на задължителното здравно осигуряване е трябвало да се улесни процесът до крайното получаване на лекарства от пациентите. Целта е била автоматизиран обмен на данни между лечебните заведения, принадлежащите им аптеки, районните центрове по здравеопазване, доставчиците на медикаменти и Министерството на здравеопазването.

Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов заяви преди около месец, че информационната система няма да проработи, а платената изцяло авансово обща сума по договора в размер на над 2 милиона лева е на практика пропиляна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:24 | 07.09.22 г.
fallback