fallback

Ал. Цветков: Условията на авиационните споразумения в ЕС трябва да са еднакви

Има заплаха между България и Русия да не се извършват полети, което не е в интерес на никого, каза министърът

15:34 | 07.04.11 г.
Автор - снимка
Създател

Условията, при които се сключват въздухоплавателните споразумения със страните извън Европейския съюз, трябва да бъдат еднакви и одобрени от Европейската комисия. С Русия ние такова споразумение не можем да сключим, поради отказ от руската страна.

Това коментира министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков относно съобщението на Европейската комисия от вчера, че открива процедури за нарушение срещу България и Чехия заради техните двустранни споразумения за въздухоплавателни услуги с Русия.

Такъв проблем - със сключването на въздушни споразумения с Русия, има не само България, а общо 25 страни и за всички тях е отворена наказателна процедура, уточни Цветков, цитиран от БТА.

По думите му проблемът е сериозен и обхваща почти всички европейски страни. „Докато обаче проблемът не бъде генерално решен, ние трудно бихме се справили с него. В противен случай има заплаха между България и Русия да не се извършват полети, което не е в интерес на никого“, коментира транспортният министър.

На въпрос какво евентуално ще бъде паричното измерение на подобна санкция от ЕК за България, министър Цветков отговори, че „тя няма да бъде значителна, но при евентуалното спиране на полетите между България и Русия, загубите за авиацията ни ще са много големи“.

Междувременно днес Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за гражданското въздухоплаване, които облекчават се условията за явяване на конкурс за достъп до пазара на наземно обслужване на гражданско летище.

Според действащите разпоредби, в конкурса за достъп до пазара могат да участват само дружества, които вече притежават лиценз за съответната дейност. С приетото изменение се предвижда към момента на провеждане на конкурса кандидатът да представя: списък на експлоатационно годната техника, която да отговаря на стандартите за безопасност, списък с хората, които ще бъдат наети, както и информация, че те притежават необходимата квалификация и професионален опит.

На спечелилия кандидат се издава лиценз за извършване на дейността от Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" (ГД „ГВА“).  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:34 | 07.04.11 г.
fallback