fallback

В АЕЦ Козлодуй се използва само свежо гориво, потвърди проверка

Продукцията на ядрено гориво от руската компания ТВЕЛ е обект на сертифициране и отговаря на най-стриктните международни стандарти

14:59 | 07.04.11 г. 3
Автор - снимка
Създател

Горивото за АЕЦ Козлодуй е изцяло произведено чрез обогатяване на природен уран, т.е. е „свежо“ и отговаря стриктно на техническите характеристики, договорени между българската и руската страна. 

Това потвърди проверката и съответно изготвения научен доклад на независимия експертен съвет, назначен през януари със заповед на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, съобщиха от министерството.

Продукцията на ядрено гориво от руската компания ТВЕЛ е обект на сертифициране и отговаря на най-стриктните международни стандарти в тази област.

Експерти на АЕЦ Козлодуй винаги са имали възможност да провеждат качествен контрол и инспекция на производствения процес на горивото. Самото гориво минава през входящ контрол преди да бъде заредено в реактора.

Проверката беше инициирана заради твърдения в публичното пространство на физика Георги Котев, че при прехода от касети тип „ТВС-М“ към касети тип „ТВСА“ в блокове 5 и 6 на АЕЦ Козлодуй е използвано ядрено гориво от преработен уран (рециклирано гориво), което е по-евтино от свежото.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:24 | 10.09.22 г.
fallback