fallback

Какво според „Комерсант“ съдържа „Споразумение 12“ за АЕЦ Белене

Ако не бъде подписан окончателен договор за втората българска АЕЦ, „Атомстройекспорт“ ще се оттегли от проекта

10:47 | 06.04.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

Заради подписаното вчера с „Атомстройекспорт“ допълнително т.нар. „Споразумение 12“ към договора за изграждането на АЕЦ Белене изпълнителният директор на Националната електрическа компания (НЕК) Красимир Първанов е уволнен, пише в свой материал днес руският вестник „Комерсант“. Изданието описва и коментара на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков относно причините за уволнението на шефа на НЕК.

Според източници на „Комерсант“, според основния контракт, важащ до 31 март, би трябвало да бъдат построени два ядрени блока на площадката на АЕЦ Белене, като последното споразумение би трябвало да отвори пътя за финансиране на строителството на първия блок.

Освен това, началото на отливането на бетона на централата би трябвало да започне през септември тази година, като дотогава са подписани и договорите с българските подизпълнители.

Със сегашното споразумение, пише руското издание, тези срокове и схема на работа се променят. До два месеца трябва да се подпише окончателното споразумение за строителството на АЕЦ Белене, което определя хода на работата по проекта. Обаче в същото време за този период не е уговорено да почне финансирането, а сключването на договори с подизпълнителите би могло да стане след подписване на окончателното споразумение.

Според основния договор, 30% от работите по АЕЦ Белене ще бъдат възложени на български фирми подизпълнители.

Ако не бъде подписан окончателен договор за втората българска АЕЦ, „Атомстройекспорт“ ще се оттегли от проекта, коментира „Комерсант“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:46 | 13.09.22 г.
fallback