fallback

България се финансира при рекордно ниски за последните 3 години лихви

Доходността на нашите ДЦК в лева е по-ниска от тази в евро на Турция, Хърватия, Унгария, Литва или Румъния

10:39 | 05.04.11 г. 6

България се финансира при рекордно ниски за последните 3 години лихви от 3,51% по 3,5-годишни ДЦК в лева, съобщи Министерството на финансите.

На 4 април 2011 г. министерството пласира книжа с номинална стойност 55 млн. лева.

Съвкупната номинална стойност на заявените поръчки от първичните дилъри от тяхно име и за сметка на техни клиенти е била в размер на 100,8 млн. лв. при коефициент на покритие от 1,83.

На аукциона са участвали всички първични дилъри на ДЦК. Реализираната доходност затвърждава тенденцията за намаляване на доходността на първичен пазар на ДЦК и е най-ниската до момента за предлаганата емисия.

Спредът спрямо съответните германски федерални облигации е 1,43%, което е най-ниската стойност за емисиите в средносрочния сегмент от февруари 2008 г.

Разликата в доходността между българските и германските бенчмаркови книжа е под стойността на показателя, измерващ риска от неплатежоспособност на държавата (5Y CDS), който продължава низходящия си тренд и регистрира стойности под 200 б.т. за първи път след април 2010 г.

Постигнатата доходност на емисията, която е емитирана на вътрешния пазар и е деноминирана в национална валута, е под стойността на текущата доходност на деноминираните в евро еврооблигации със сходен остатъчен матуритет на Унгария (Baa3/BBB-/BBB), Румъния (Baa3/BB+/BB+), Хърватия (Baa3/ BBB-/ BBB-), Литва (Baa1/BBB/BBB) и Турция (Ba2/BB/BB+).

Понижаващата се рискова премия на държавата и устойчивата тенденция към намаляване на доходността, по която се финансира правителството, затвърждават доверието на инвеститорите в ДЦК към провежданата фискална и макроикономическа политика, заявяват от Министерството на финансите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:46 | 19.08.22 г.
fallback