fallback

Намериха пари за увеличение на минималната заплата, решение обаче липсва

Въпросът дали минималното възнаграждение ще стане 270 лв. остава отворен до лятото

13:12 | 04.04.11 г. 7

На дългоочаквания 1 април, когато започнаха консултациите на Националния съвет за тристранно сътрудничество, социалният министър Тотю Младенов обяви, че е осигурил необходимите средства да се увеличи минималната работна заплата (МРЗ) от сегашните 240 лв. на 270 лв. след 1 юли. Става въпрос за около 7,5 млн. лв., които според изчисленията на финансовия министър Симеон Дянков ще стигнат за въпросното увеличение.

Investor.bg потърси официалната позиция на Министерството на финансите (МФ) дали ще се случи на практика нарастването на минималното възнаграждение при условие, че парите са подсигурени. В отговор от ведомството на Дянков отново повториха, че държавният бюджет за тази година е приет и разчетите са направени така, че не предвиждат ръст на минималната заплата.

От МФ допълниха, че се следи изпълнението на бюджета и в средата на годината ще се изясни дали има възможност за ръст на МРЗ. От финансовото министерство напомнят, че исканата промяна е правителствено решение след консултации в тристранния съвет, където участват и работодатели, и синдикати.

В края на миналата седмица социалният министър обясни, че парите за ръст на минималната работна заплата ще дойдат от събрани глоби на Главната инспекция по труда (ГИТ). Младенов обяви, че ГИТ е събрала от глоби 5 млн. лв. за миналата година, а за първите три месеца на тази година са събрани над 3 млн. лв., или общо над 8 млн. лв.

Вече няколко месеца финансовият министър Симеон Дянков и социалният Тотю Младенов водят задочен спор за това откъде ще се намерят пари за увеличение на минималната работна заплата и на пенсиите – въпроси, които са на дневен ред за всички българи с оглед на растящите цени и повишението на безработицата.

Очевидно финансовите усилия на Младенов не са достатъчни, за да се стигне до увеличение на минималния доход. Строгата финансова логика на Дянков е подкрепена и от работодателите, които на този етап остават категорични с открито си нежелание за ръст на заплатите.

Междувременно днес президентът Георги Първанов обяви, че е готов да свика Консултативния съвет за национална сигурност за обсъждане на икономическата и социалната сигурност на страната, тъй като по думите му няма по-важен и остър проблем в момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:47 | 14.09.22 г.
fallback