fallback

България се нареди на първо място в ЕС по скок в безработицата

Заставаме редом с изпадналите в дългова криза Гърция и Ирландия в челната тройка по увеличение на безработицата през последните 12 месеца

13:48 | 01.04.11 г. 10
Автор - снимка
Създател

Снимка: sxc.hu

България се нареди на първо място по скок в безработицата за последните 12 месеца до февруари сред страните от Европейския съюз (ЕС), за които са налични данни за периода. 

Това показаха днешните данни на Евростат за пазара на труда в Европа, от които се вижда, че безработицата в България остава трайно над средното равнище за ЕС.

Делът на безработните от работната сила у нас е 11,6% през февруари в сравнение с 9,4% преди една година, което ни нарежда на първо място по увеличение сред страните членки.

В Гърция скокът на безработицата е малко по-силен от 10,2% до 14,1%, но данните са за последното тримесечие на 2010 спрямо същия период на 2009, защото по-нови не са налични.

След нас по темпове на влошаване на трудовия пазар се нарежда Ирландия с ръст в безработицата от 13% през февруари 2010 до 14,9% през февруари 2011 г.

Безработицата в България остава на ниво от 11,6% за втори пореден месец, докато в същото време средното й равнище в ЕС пада от 9,6% на 9,5% , отчитайки първото си понижение за последната повече от една година.

По този начин за 12-ти пореден месец безработицата в България остава по-висока от средната за ЕС. До пролетта на миналата година делът на безработните у нас бе по-малък от средния за ЕС.

Данните на Евростат илюстрират различията в пазара на труда в страните от ЕС. Той е най-устойчив в Холандия, Люксембург и Австрия, където безработицата е между 4 и 5 на сто.

В Германия безработицата намалява осезателно от 6,5% на 6,3%, като спад в нивото й се отчита още в Белгия, Чехия, Италия и Словения.

Страните с най-висока безработица са Испания (20,5%), Литва (17,4%) и Латвия (17,3%). Данните за Литва и Латвия са за последното тримесечие на 2010 г., а тези за Испания са за февруари.

Към края на февруари в ЕС е имало малко над 23 млн. регистрирани безработни, от които 15,75 млн., или 68%, са в страните от еврозоната. В сравнение с януари броят им е намалял с 99 хил. в ЕС и 77 хил. в еврозоната, където безработицата пада от 10% на 9,9%.

От Агенцията по заетостта съобщиха в средата на март, че безработицата у нас е била 9,78% през февруари. Изчисленията на Евростат за безработицата в България се различават от тези на Агенцията по заетостта заради различната методология, която прави данните от страните в ЕС съпоставими.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:44 | 14.09.22 г.
fallback