fallback

Преглед на печата за 1 април

07:47 | 01.04.11 г.
Автор - снимка
Създател

Текстилният сектор в преса

в. Дневник

Компаниите за текстил и облекла се оказаха притиснати между рекордното поскъпване на памука от последните месеци и продължаващата стагнация на потребителското търсене. Само за първите месеци на 2011 г. памукът поскъпна със 150% и достигна 1.9367 долара за паунд (около $4.2 за кило- грам) - най-високи стойности от 140 години насам. Засега обаче производителите и търговците както в Европа, така и в България се въздържат да увеличават цените на крайните продукти, въпреки че някои очакват това да се случи през втората половина на годината.

„Очакваме намаляване на печалбата, но няма да увеличаваме цените“, заяви Марин Кожухаров, управител и съсобственик на българската верига „Капаска“. От испанската компания „Индитекс“, която притежава марки като „Зара“ и „Бершка“, също казаха, че не планират поскъпване. От британската верига Next обаче прогнозираха, че цените ще се увеличат с около 10%. Заради скъпия памук шведската Hennes & Mauritz (H&M) отчете 30% спад на печалбата си за първото тримесечие.

Деловодна грешка спаси скандалния лифт над Благоевград

в. Дневник

Съдебният спор за лифта в местността Картала в Рила, построен без задължителната по закон екооценка, приключи в полза на инвеститора – фирма „Прима инвест БГ“ на благоевградския бизнесмен Илия Ризов. Това се случи заради изтърван срок от окръжната прокуратура в Благоевград за внасяне на жалба по делото срещу издадените строителни разрешения.

От неправителствената коалиция „За да остане природа в България“ посочиха, че по този начин лифтът е узаконен дни преди посещението на инспекторите от Брюксел по сигнали за нарушения в Рила и Пирин. Застрояването на Картала е един от казусите, за които Европейската комисия беше сезирана.

Тотю: Скок на заплатите, като спрем да се лъжем

в. Стандарт

Преговорите за увеличение на минималната работна заплата са стартирали в тристранния съвет, съобщи днес в Хасково социалният министър Тотю Младенов. Той цитира данни на националната статистика, според които производителността на труда от началото на годината е нараснала със 7%.

Според него, ако бизнесът и държавата "спрат да се лъжат" и влязат пари от преборването на сивата икономика, има вариант заплатите у нас да бъдат увеличени.

Испанците изрядни към строителите на Дунав мост 2

в. Стандарт

Испанската фирма FCC, която изгражда Дунав мост 2, е изрядна към наетите български и чуждестранни работници, съобщи Димитър Петров, директор на областната инспекция по труда в Монтана. Това показва проверка, направена от инспектори на контролния орган по сигнал на депутата от ГЕРБ Владимир Тошев.

Неотдавна той обяви, че испанците дискриминират българските работници, като им плащат по-малко за една и съща работа в сравнение с възнагражденията на испанските строители. От 1 март фирмата е намалила заплатите на българските работници от 500 на 320 лв. Става въпрос за трудови договори с 42 новоназначени, обясни Димитър Петров. Новоназначените испански работници също имат по-ниски заплати.

Делата с доказателства от СРС ще се гледат при открити врата

в. Новинар

Съдът да гледа делата, по които има доказателства, събрани със специални разузнавателни средства (СРС), при открити врата. Това решиха депутатите, които на първо четене приеха изменения в Закона за класифицираната информация.

Промените предложиха сините избраници Йордан Бакалов и Веселин Методиев. Промяната обаче ще важи само за тези дела, при които не става въпрос за държавна тайна. Според сегашния регламент съдът е задължен винаги да гледа при закрити врата делата, по които има доказателствен материал, събран със СРС-та.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:51 | 19.08.22 г.
fallback