fallback

Търсенето на служители се е увеличило с 30% спрямо началото на годината

Расте и броят на търсещите работа, през март компаниите се насочиха към многофункционални кадри

08:15 | 01.04.11 г.
Автор - снимка
Създател

През март са се увеличили както хората, търсещи работа, така и отворените позиции. Това отчитат водещи компании за подбор на персонал в ежемесечното проучване на Investor.bg за пазара на труда. Освен традционно търсените търговци и програмисти наближаването на летния сезон вече се усеща – отварят се доста места в туристическия сектор.

По данни на JobTiger.bg петте най-търсени позиции през март са в секторите информационни технологии, компютърна техника-софтуер, инженерна дейност, административни и обслужващи дейности (Software Engineer, Technical Support Agents, Web Developer/ Programmer, Customer Care Agent), стажантски позиции за студенти с различна квалификация и образование.

По данни на компанията през март с близо 9% се е увеличил броя на търсещите работа спрямо февруари, а с около 30% е нараснало търсенето от страна на работодателите спрямо януари 2011 г. Този ръст донякъде се дължи и на стартиращите летни стажантски програми, които се обявяват от много от компаниите в началото на годината, отчитат от JobTiger.bg.

“Отчитаме слабо повишаване на броя отворени позиции, което се дължи на задаващите се стартови дати на проектите, касаещи предимно аутсорсинг сектора. Поради силната концентрация на бизнеса в големите градове като София, Варна, Бургас и Пловдив, много от производствата, разположени в отделеченост от тези градове, изпитват сериозен проблем да запълнят отворени позиции и то за квалифицирани кадри”, коментира Мария Темелкова, мениджър „Ключови клиенти” в Менпауър България.

Тя допълва, че кандидатите са слабо мобилни и искат допълнителни придобивки като стимул да се преместят, а компаниите не са склонни да предлагат по-високо възнаграждение. Така се наблюдава постоянно търсене на едни и същи позиции, като компаниите сменят своите доставчици с надеждата да се намери решение, без това да води до успех.

Като особено търсени позиции Мария Темелкова посочва специалистите техническа поддръжка с немски, френски или руски език плюс английски на добро работно ниво, счетоводители (с английски език плюс ERP система, най-често SAP), финансови администратори с различни eвропейски езици, разработчици с различни програмни езици, специалисти продажби на ниво бизнес клиенти.

Запазва се търсенето в сектора на информационните и комуникационни технологии, като „най-горещите” позиции са тези за програмисти, които владеят различни компютърни езици, заяви Деян Султов, управляващ съдружник в buljobs.bg.

Запазва се търсенето и в сектора на търговията. Една от по-ярко изразените тенденции през месец март е началото на набиране на персонал за туристическия бранш – както за Черноморието, така и за Банско. Имаше и повишено търсене на кредитни консултанти от страна на небанкови кредитни институции, допълва той.

Той коментира още, че ИКТ секторът и търговията изместват малко по малко сектора на производството, който през януари и февруари беше на челно място. Все пак на търсенето се отразиха почивните дни покрай 3-ти март и удължените отпуски покрай празниците, допълва Деян Султов.

Като най-търсени позиции през март от Horizons посочват: ИТ съпорт специалисти/програмисти, специалисти счетоводство/финансов контрол, специалисти кредитиране и управление на кредитен риск в банковата сфера и директори на клонове, мениджъри и специалисти продажби ключови клиенти, инженери поддръжка, механоинженери и други за производствени компании в провинцията, човешки ресурси – консултанти и вътрешни HR професионалисти.

Търсенето на ИТ специалисти на всякакво ниво става все по-осезаемо, компаниите търсят тези хора все по-спешно и са все по-затруднени в намирането и привличането им. Счетоводните и финансови специалисти са търсени главно за производствени компании и с изискване за ползване на SAP или друг ERP софтуер, както и с високо ниво на английски език.

Банките продължават да стават по-активни с търсенето основно за клоновата си мрежа на мениджърски позиции и специфични експерти в централите си. Продажбите традиционно имат нужда от нови попълнения. Усилено е търсенето на всякакъв тип специалисти и инженери за производството. И от Horizons отбелязват, че в повечето случаи става въпрос за изнесени в провинцията производства, налагащи релокация, което не среща разбиране от съответните специалисти. В човешките ресурси също има засилено търсене на всякакво ниво – експертно и мениджърско, както на консултанти, така и на вътрешни специалисти.

Компанията отбелязва още, че промяната спрямо февруари не е толкова драматична, по-скоро досегашните тенденции стават по-отчетливи. Тясно специализирани експерти и мениджъри се търсят все повече. Но в същото време компаниите се стремят да назначават служители с по-широк профил, които да съчетават разностранни компетенции и да могат да покриват повече функции. Засилва се търсенето на услугата по директно привличане на професионалисти от точно определени компании и индустрии.

Компаниите доскоро се опитваха да спестят разходи и по възможност сами да се справят с привличането на нови служители, а сега вече са по-склонни да заделят разходи за външен подбор, дори предпочитат този вариант пред необосновано предлагане на по-високи заплати. Работодателите са внимателни при отправянето на оферти. Кандидатите също не са склонни на всяка цена да рискуват, търсят увеличение на заплатите, коментират от Horizons.

По данни на Synectica през март основно са отворени търговски позиции, както и такива, свързани с ъс започнащия туристически сезон – например управител на хотел.

Резулатите за тримесечието

Резултатите за първото тримесечие на 2011 г. обобщава Анна Вдовичина от компанията AIMS Human Capital. Тя коментира, че в рамките на първото тримесечие традиционно активни по линия на инициативи по подбор остават секторите: ИТ, телеком, бързооборотни стоки, енергиен, финансов, фармацевтичен. При тях се наблюдават с най-много отворени позиции в следните направления: ИТ специалисти, инженери, агенти за обслужване на клиенти, търговци, специалисти „Човешки ресурси” (подбор и обучение), счетоводители, т.н. В същите сегменти подборът на по-високите йерархични нива е в посока мениджъри бизнес развитие и експанзия, търговски мениджъри, изпълнителни директори на навлизащи тепърва в България компании и мениджъри проекти.

Наблюденията ни върху пазара на труда показват устойчивост на тенденциите от последните месеци на 2010 г. Запазва се сериозният процент на отворени позиции, както на експертно, така и на мениджърско ниво в посочените динамични сектори.

В допълнение, присъствието, разширяването или навлизането на нови структури, обслужващи изнесени услуги продължава да поддържа интензивността на проекти по подбор на експертни позиции. Те са свързани с обслужване на клиенти, както на техническо, така и на административно, финансово или логистично ниво.

Продължаваме да регистрираме и навлизането на нови инвеститори в различните сектори, което влияе върху активността на търсене на среден и топ мениджмънт с фокус продажби или бизнес развитие, или в направлението отговорност за управление на бизнес операции, допълва Анна Вдовичина.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:02 | 05.09.22 г.
fallback