fallback

Преглед на печата за 31 март

07:56 | 31.03.11 г. 4
Автор - снимка
Създател

Л. Богданов: Кризата ни върна пет години назад в. Стандарт

Заради кризата българската икономика се срина по-рязко от европейската. Това не е криза в потреблението на сирене и салам, а в инвестиционната активност. Това каза в лекция пред бизнеса във Варна организирана от Майкрософт и списание Мениджър Лъчезар Богданов, управляващ съдружник в "Индъстри Уоч". Според него кризата ни върна пет години назад на нивото на 2005 г.

"Затова хората се чудеха когато министър Дянков каза, че е дошъл краят на кризата. Защото България още боледува", каза икономическият анализатор. Притокът на чужди инвестиции в най-доброто време за страната ни са били над 10 млрд. евро всяка година в продължение на три години, а сега на практика няма чужди инвестиции у нас. В пика на световната криза имаше спад на цените, а сега, когато се излиза от нея, цените на суровините, включително и петрола, бележат на 20% ръст на годишна основа. Глобалната инфлация е печеливша за тези, които произвеждат суровините, допълни още експерта.

Мишо Бирата мъртъв в хотел в. Стандарт

Трупът на нашумелия в последните месеци Михаил Михов, по известен като Мишо Бирата, е намерен днес малко след 12.30 ч. в хотелска стая в комплекс в Правец. Хотелът, в който е открито тялото, се свързва с хора близки до президента на "Лукойл" Валентин Златев, предаде БНР.

Засега от МВР отказват да потвърдят дали става дума за Михов, но от баскетболните среди потвърдиха за АСН, че тялото е на бизнесмена. Най-вероятно той е починал от масиран инфаркт, заради факта, че няма данни за следи от насилие.

Киселинен дъжд над България в. Новинар

Киселинен дъжд е валял в сряда над много области в страната, съобщиха пред "Новинар" от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. "Границата, под която ние смятаме, че по всяка вероятност валежът е киселинен, е pH 5", уточни зам.-шефът на института Валери Спиридонов.

По първоначални данни станциите на НИМХ са измерили стойности, близки до границата в няколко градове. Във Видин валежите са били с киселинност 4,9, във Враца - 4,4, в Монтана - 4,8, в Ловеч - 4,9, в Плевен - 4,7, в Добрич - 4,6, в Драгоман - 4,6, в Сливен - 4,6, в Карнобат - 4,9, в Бургас - 4,5, в Шумен - 4,5 и на връх Мусала - 4,8. Тепърва предстои да бъде направен анализ, като след 2-3 дни ще се знае със сигурност дали дъждовете са киселинни. Според Спиридонов обаче стойностите на валежите в Добрич, Драгоман, Враца, Сливен, Бургас и Шумен са със сериозно подозрение за киселинност.

ГЕРБ ще "топи" бедните до 260 000 души в. Новинар

ГЕРБ си поставя задачата да намали бедните у нас до 260 000 души. "Поставили сме си за цел до 2020 г. заетостта у нас да се увеличи до 76 процента, заяви зам.-финансовият министър Боряна Пенчева пред пред бТВ.

По данни на синдикатите през миналата година без работа са останали 300 000 българи. По думите на Пенчева, това се дължало на кризата, засегнала цяла Европа. Заместничката на Дянков посочи, че в момента сме една от най-стабилните страни в Европа, тъй като имаме една от сравнително ниските безработици, на второ място сме по външен дълг и на пето място по дефицит на държавния бюджет.

Очертава се още една година на замразени дивиденти в банковия сектор в. Дневник

И през тази година повечето банките ще предпочетат да задържат печалбите си от миналата, вместо да ги разпределят за дивидент, показа проучване на "Дневник". Въпреки че на този етап не са много банките, които имат насрочени дати за общо събрание, на което се взима решението за разпределение на финансовия резултат, има яснота около това какво ще бъде предложението на съответния мениджмънт към акционерите за съдбата на печалбата.

Засега шест банки предвиждат да капитализират печалбата си за изминалата година - ОББ (73.6 млн. лв. печалба по данни в БНБ), Пощенска банка (34.9 млн. лв.), ПИБ (30.8 млн. лв.), Банка Пиреос (44.1 млн. лв.), МКБ Юнионбанк (насрочено общо годишно събрание за 8 април, 4.4 млн. лв.), Прокредит банк (насрочено общо годишно събрание за 16 май, 3.4 млн. лв.), Корпоративна търговска банка (насрочено общо годишно събрание за 20 април, 74.5 млн. лв.).

Държавата е върнала на бизнеса едва половината от дълговете си в. Сега

Финансист №1 Симеон Дянков е поправил само наполовина грешката си от 2009 г., когато блокира плащанията на държавата и общините към бизнеса и остави куп фирми без пари насред кризата. Просрочията през 2010 г. са се стопили значително - с 46%, но остават на тревожно високо ниво - близо 432 млн. лв., сочат най-актуалните данни на Министерството на финансите към 31 декември 2010 г. От справката става ясно още, че държавата и общините никога преди не са задлъжнявали към частния сектор толкова бързо и драстично, както през последните три месеца на 2009 г.

Централната и местната власт са имали забавени плащания за 799 млн. лв. в края на 2009 г., които през 2010 г. са намалели до 432 млн. лв. Това значи, че по последни данни държавата бави плащания към фирмите в размер на 237 млн. лв., а общините - 194 млн. лв., сочат данните към 31 декември 2010 г.

МО и МВР отказаха да уволняват пенсионери в. Сега

Министерството на отбраната и вътрешното министерство за пореден път отказаха да се включат в административната реформа и завоюваха несправедливи привилегии за служителите си. Двете силови ведомства ще бъдат подминати от новата акция на изпълнителната власт за ударно уволняване на служители в пенсионна възраст, въпреки че в редиците им работят най-много пенсионери. Тези хора ще запазят постовете си и ще продължат да получават и пенсия, и заплата, за разлика от близо 3000 държавни служители на други администрации.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:37 | 31.08.22 г.
fallback