fallback

НЗОК: 3,3 млн. лв. са получили неправомерно болниците през 2010 г.

На здравните заведения са наложени глоби за 2,1 млн. лв.

12:30 | 30.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

3,3 млн. лв. са получили неправомерно болниците през 2010 г., а наложените глоби са близо 2,1 млн. лв. Това отчита Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в информация за проверките на здравните заведения, направени през 2010 г.

3 247 проверки в болници от цялата страна е извършила касата през миналата година. От тях 1 322 са финансови, а 1 925 - медицински. Проверени са всички 335 лечебни заведения за болнична помощ, които са работили с НЗОК през 2010 г., като най-много проверки са извършени в София – 347.

Почти в половината от направените проверки (1471 бр.) са констатирани нарушения, като общият им брой е 10 386. От тях 4296 са финансови, а като видове нарушения най-често срещани са: несъответствие между разкритите в лечебното заведение структурни звена и тези, които се изискват по клинична пътека, непопълнени направления за хоспитализация, заплащане или доплащане от пациента за дейности, които се покриват от НЗОК, неиздаване на епикриза след приключване на лечението, което възпрепятства продължаването му в извънболничната помощ и др.

6 090 са медицинските нарушения, открити при проверките. Те са свързани предимно с неспазване на диагностично-лечебния алгоритъм на клиничната пътека, неспазване на критериите за хоспитализация и дехоспитализация, нелекуване на придружаващите заболявания на пациента, неспазване на задължителния минимален болничен престой, липса на необходимите специалисти за дадена клинична пътека или извършване на дейност от лекар без придобита специалност.

Други често констатирани нарушения са: липса на информация на общодостъпно място за медицинските услуги, гарантирани от бюджета на НЗОК, неоснователно заплащане на потребителска такса, неуведомяване на РЗОК за настъпили промени в обстоятелствата – напуснали специалисти или неработеща апаратура, които са част от изискванията за сключване на договор с касата.

Контрольорите са проверили 260 439 случая на лечение в болница, като са прегледали цялата документация от историята на заболяването за всеки отделен пациент. При 14 091 случая са открити нарушения.

За всички нередности НЗОК е издала 2 275 акта за установени административни нарушения (съгласно Закона за административните нарушения и наказания) и 2 207 наказателни постановления със санкции в размер на 2,1 млн. лв.

При последващ контрол е установено, че 3,3 млн. лв. са получени неправомерно от лечебните заведения. По процедура те се възстановяват на НЗОК от следващи плащания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:20 | 13.09.22 г.
fallback