fallback

Между 200 и 1000 лв. ще връщат земеделци заради надвзети субсидии за площ

Голяма част от бенефициентите ще бъдат санкционирани незаконно, твърдят от Националната асоциация на зърнопроизводителите

10:45 | 29.03.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Земеделските стопани, които трябва да връщат субсидии за Кампания 2009, са заявявали недопустими за подпомагане площи и са получавали субсидии за тях (например пътища и гори). Това се твърди в съобщение на сайта на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). В края на миналата седмица фондът публикува на страницата си списък с 5 803 земеделски стопани, които трябва да възстановят надвзети субсидии за площ за 2009 г.

От фонда уточняват, че от всички 5 803 земеделски стопани 1 220 вече са получили европейските си средства за кампания 2010. Те ще получат полагащите им се националните си доплащания, след като им бъде удържана сумата, която трябва да въстановят за 2009 г. За останалите земеделци, на които още не са преведени европейски субсидии и национални доплащания за кампания 2010, ще им бъде удържана сумата, която трябва да възстановят, а разликата ще им бъде изплатена.

През 2009 г. е започнала генерална актуализация на Системата за идентификация на земеделските площи (СИЗП) чрез използване на сателитни снимки, отразяващи ситуацията в периода май-септември 2009 г., както и чрез масирани теренни проверки от Министерство на земеделието и храните. Целта е била да се установи реалното ползване на земеделските площи и да се преодолеят натрупаните проблеми от предходните кампании през 2007 и 2008 г., когато някои кандидати са заявявали недопустими за подпомагане площи и са получавали субсидии за тях (предимно пасища, угари и изоставени трайни насаждения).

През 2007 г. тези площи придобиват известност като т. нар. „код 6”. От това положение страдат всички фермери и сектора като цяло и е основната причина да бъде наложена санкция на държавата за 2007 г. и да се предлага санкция за 2008 г.

Обновяването на Системата за идентификация за кампания 2009 е направено със сателитни снимки и теренни проверки. След това започват кръстосани проверки на заявленията за 2009 и става ясно, че от 95 000 кандидати, получили субсидии за 2009 г., 5 803 са очертали площи, за които след актуализацията е установено, че не са годни за подпомагане (например парцелът е очертан така, че част от него навлиза в съседен неземеделски физически блок – път, къщи, гора и др.).

Другата група от стопаните, които следва да възстановяват суми, са очертали през 2009 г. площи, които не се ползват и поддържат в добро земеделско състояние („код 6”). Всички тези бенефициенти са получили субсидии за такива площи за 2009 г., които подлежат на възстановяване.

Срещу тази информация от ДФЗ обаче възразява председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов, който определи действията на фонда като рекет. Според него част от земеделците са некоректни, но много други са ощетени без теренни проверки, което е незаконно.

„Картата се променя със задна дата, което остачава, че със задна дата са променени условията, което е също е незаконно“, допълва Христов.

Според ДФЗ почти половината от публикуваните в списъка бенефициенти ще възстановяват между 195 лева и 1 000 лева. Само в единични случаи кандидати имали да възстановяват пълния размер на субсидията за 2009 г.. На 1 637 кандидати следва да се доплатят суми над тези, които са получили за 2009 г., тъй като за тях е установено обратното - площите, които са заявили през 2009 г. реално са ползвани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:40 | 12.09.22 г.
fallback