fallback

Протестиращите: Целим сваляне на цените на горивата, а не сваляне на кабинета

Реално е цените на бензина и дизела да паднат до около 2 лв. за литър, заявиха протестиращите срещу скъпите горива

19:45 | 27.03.11 г. 8
Автор - снимка
Създател

Походът срещу високите цени на горивата в София. Снимка: БТА

Втори протест с настояване цените на горивата да станат около 2 лв. за литър се състоя в София и още 14 града в страната. Протестиращите в столицата блокираха за 20 минути - до 17.10 часа, кръстовището на "Орлов мост", съобщиха за БТА от Центъра за градска мобилност.

Закъсненията на колите от градския транспорт достигнаха до повече от един час. По-късно за кратко беше блокирано и едното платно на бул. "Цар Освободител". Протестното шествие тръгна в 13.00 ч. в няколко лъча от различни точки на столицата и се събра пред Народното събрание, където организаторите на проявата имат разрешение за протест до 19.00 часа.

"Потокът по бул. "Цариградско шосе" беше от около 3000 коли, а за лъча от "Люлин" имам информацията, че са били около 1000 коли", съобщи пред журналисти Славян Желязков, който се представи като медийното лице на протеста.

Той посочи, че полицаите са отбивали колите от шествието, за да ги разделят и да не се окажат всички на едно място. Желязков обясни, че протестното шествие се е забавило по бул. "Цариградско шосе", защото на някои коли е свършвало горивото и хората са слизали да ги бутат.

Иначе се движехме с 5 км/час, което е нормална скорост за София, добави той.

Славян Желязков посочи, че не е успокоен от едномесечния мораториум върху цените на горивата, защото за две седмици (от първия протест) е видял само три стотинки разлика в цената. Той уточни, че "целта не е да бутнат правителството", а протестират срещу монополите.

По информация на протестиращите при блокадата на "Орлов мост" един от съорганизаторите е бил отведен в Първо РПУ в столицата и по-късно освободен.

Срещу високите цени на горивата протестираха и в 14 града на страната. Снимки от протестите може да разгледате тук

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:38 | 14.09.22 г.
fallback