fallback

СДС: Правителството не е наясно какво следва от подкрепата за Пакта за еврото

Мартин Димитров посочи като основен проблем искането за хармонизиране на данъците на ниво Европейски съюз

19:22 | 27.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Правителството не разбира какви ангажименти се поемат със заявената подкрепа за Пакта за еврото. Това посочи лидерът на СДС Мартин Димитров днес.

Според Димитров с присъединяването към пакта България става гарант за заем първоначално за 3 млрд. евро, а по-късно – за 6 млрд. евро, което е 1/6 от БВП на страната.

„Ние сме за ЕС и еврото, но България е най-бедната европейска страна и такъв воденичен камък не може да поеме”, каза Димитров.

По неговите думи другият сериозен проблем, който поставят ангажиментите към пакта, е искането на отделни европейски страни за хармонизиране на данъците в ЕС.

„СДС предложи въвеждането на 10-процентния корпоративен данък и на плоския данък, а единното данъчно облагане в ЕС ще бъде пагубно за България”, посочи лидерът на партията.

„В дискусията какъв да бъде ЕС ние не трябва да се съгласяваме със всичко, което ни се предлага, а да участваме активно във формирането на европейската политика, за да се постигнат добри условия както за България, така и за ЕС”, добави Димитров.

Председателят на СДС посочи, че поетите ангажименти подлежат на договаряне и проблемът ще бъде внесен за обсъждане в българския парламент.

На изнесено заседание във Велико Търново Националният съвет на СДС прие позиция, в която призовава правителството да овладее процеса с необоснования ръст на цените и незабавно и окончателно да спре проекта АЕЦ "Белене".  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:07 | 12.09.22 г.
fallback