fallback

Преглед на печата за 26 март

08:47 | 26.03.11 г.

България постави нови 30 въпроса за сигурността на АЕЦ "Белене" в. Сега

България постави на руската "Росатом" нови 30 въпроса за безопасността на АЕЦ "Белене", съобщи икономическият министър Трайчо Трайков в парламента. Питанията са от Техническата комисия по проекта и са свързани с инцидента в японската ядрена централа "Фукушима-1" след земетресението и последвалото цунами. "Очакваме отговорите им, придружени с изследвания и доказателства", бе категоричен Трайков. Ще се искат и допълнителни гаранции за сигурността на "Белене", които трябва да бъдат потвърдени от МААЕ и от компетентните служби на ЕК.

Кабинетът прехвърля на кметовете държавни имоти в курорти в. Сега

Държавните имоти в курортите, които не се стопанисват ефективно и имат потенциал за развитие, да бъдат прехвърлени на общините, е възложил на последното заседание на МС премиерът Бойко Борисов. Според Борисов местните управи ще се грижат по-добре за този ресурс от държавните ведомства, а вместо това сега са принудени да се оправдават, че не отговарят за тях.

"Аз съм убеден, че кметът винаги е по-добър стопанин от държавата на място, защото всеки ден преминава покрай тази баня или този извор и когато го попитат "Защо не направиш нещо с него?", той отговаря "Той е държавен". Аз съм отговарял много пъти, например, за банята в Банкя - едно дърво расте през покрива, вече сигурно е станало 10 метра. Баня от римско време на 15 минути от София. Аз от 22 години знам тази баня, която не се стопанисва от никого и се води на Министерството на здравеопазването", е заявил премиерът пред министрите. Според него някои общини години наред настояват да получат подобни имоти и получават неоснователно откази от държавата.

1 млн. за ремонт на Дунав мост в. Стандарт

За рехабилитацията на Дунав мост имаме бюджет от 1 млн. лв. Това съобщи в Русе директорът на Агенция "Пътна инфраструктура" Сергей Михалев. Предстои почистване на съоръжението, поправяне на фугите и леко преасфалтиране на някои места, където е необходимо. Михалев обаче призна, че това няма да реши основния проблем на моста. Затова предстоят разговори за цялостен ремонт. Това може да стане с пари по ОП "Транспорт". Ще бъдат организирани и срещи с румънската агенция за пътищата, за да може да се заложи финансиране за програмния период 2014-2020 г. Сергей Михалев подчерта, че подобен проект може да се осъществи само в пълен синхрон от двете страни. По време на посещението му стана ясно, че се предвижда разширяване на отсечката на пътя от Бяла към Русе, която в момента е на проектна фаза. Очаква се финансиране, което трябва да бъде утвърдено в рамките на месец и половина.

Сеят тройно повече рапица заради биодизела в. Стандарт

Бум в производството на рапица заради биодизела отчетоха от ОД "Земеделие" в Пазарджик. Спрямо миналата година, когато площите с маслодайна рапица в района са били 2200 декара, сега те са 6700, което означава, че увеличението е с 200%. Повишеният интерес към маслодайната рапица в областта се дължи на производството на биодизел от културата, коментират експерти. От декар площ средният добив е около 270 кг.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:41 | 10.09.22 г.
fallback