fallback

МИЕТ: Цените на бензина у нас са най-ниските в ЕС

Според официалните данни има пет страни от Европейския съюз с по-ниски цени на дизела от нашите

18:35 | 24.03.11 г. 23
Автор - снимка
Създател

Според анализ, направен от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) въз основа на официални данни, към днешна дата цените на най-използвания бензин А95 у нас са най-ниските в Европейския съюз (ЕС). Това съобщи заместник-министър Евгени Ангелов пред парламентарната комисия по икономика и енергетика, където се състоя изслушване на представители на министерства и петролни компании във връзка със състоянието на пазара на горива.

Ангелов посочи, че същевременно при цената на дизеловото гориво има пет страни от ЕС, където тя е по-ниска от нашата. Според изнесените данни, към 14 март цените (с включени акцизи и данъци) на бензина у нас са с 16,9% по-ниски от средните за ЕС, а при дизела - с 11,3% по-ниски от средните за Общността.

За периода от началото на 2010 г. досега средната търговска надценка при продажбата на горивата на бензиностанциите е 5-10%, като при дизела тя е по-висока и достига на моменти 15%, сочи анализът на МИЕТ. Напоследък обаче маржът се стеснява и сега е около 5%.

Търговският директор на "Петрол" АД Иван Костадинов коментира от своя страна, че независимо, че цените на петрола на международните пазари сега не са достигнали максималните си стойности от 2008 г., то има логика цените на горивата да са почти като тогавашните, защото сега акцизът е по-висок, курсът на долара също, а и са направени допълнителни разходи за въвеждане на биокомпонента.

Заместник-министърът на икономиката съобщи още, че и днес следобед са водени разговори с производители, дистрибутори и превозвачи за включване и на други клаузи в документа за намаляване на цените на горивата. Според представител на Министерството на финансите има съгласие по вече обявените клаузи, т.е. за изключване до края на годината на биосъставката от дизела и за по-кратък срок за съхранение на задължителните резерви от горива от компаниите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:01 | 11.09.22 г.
fallback