fallback

България на 64-то място от 129 страни по защита на правата на собственост

Страната ни дели една позиция с Турция, Тайланд, Мароко, Хърватска, Бразилия и Бенин

13:33 | 22.03.11 г. 2

България заема 64-то място в международния индекс „Право на собственост” (International Property Rights Index - IPRI), който отчита защитата на правата на интелектуална и физическа собственост в 129 държави по света, съобщиха от Института за пазарна икономика (ИПИ).

България има резултат 5,3 точки от максималните 10. С равен резултат и на същата позиция са Турция, Тайланд, Мароко, Хърватска, Бразилия и Бенин. Тази оценка ни поставя по-близо до страната с най-ниска защита на правото на собственост – Венецуела (3,4 т.), и по-далеч от първенците Финландия и Швеция с по 8,5 точки.

Въпреки че в сравнение с 2010 година България пада с 5 места в класацията, резултатът й се подобрява с 0,1 точки. Като цяло за петте години, в които се издава индексът, защитата на правото на собственост у нас постоянно се подобрява, но напредъкът e изключително незадоволителен – от 4,9 точки през 2007 г. до 5,3 точки през 2011 г.

С този темп едва ли може да се очаква бързо забогатяване на хората, да не говорим за по-бързо излизане от кризата, посочват от ИПИ и отбелязват, че ефективната защита на правото на собственост зависи изключително и само от българското правителство и провалът не може да се отнесе към външни фактори.

Традиционно най-лошото представяне на България е при правната и политическа среда – точно 5 точки през 2011 г. Въпреки че точно тук получаваме сравнително добрата оценка за политическата стабилност (5,9 т.), тя не може да компенсира ниските резултати по отношение на независимостта на съдебната власт и контрола над корупцията.

Резултатът за групата на правото на физическа собственост, в която България постигаше най-добрите си резултати в предишните години, през 2011 се понижи с 0,4 точки до 5,6 точки. Най-голямо понижение отбелязва под-индикаторът „достъп до заеми” - от 4,9 точки през 2010 до 4,1 точки през 2011 г., което е следствие на негативните ефекти на световната икономическа и финансова криза.

В областта на защитата на правото на интелектуалната собственост България има доста силни, но и изключително слаби резултати. В тази група показатели се намира и най-високата оценка за България в областта на патентната защита (9,1 т.), както и най-слабата – пиратството на авторските права (3,3 т.), за което България е посочвана като първенец в Европа.

Първи в индекса - Финландия и Швеция

Финландия продължава да води класирането за пета поредна година, като този път дели първото място със Швеция с резултат от 8,5 точки. На трето място се нарежда Сингапур с 8,3 точки, а на четвъртата позиция попадат Нова Зеландия, Норвегия, Люксембург и Швейцария с 8,2 точки за всяка. На дъното на класацията е Венецуела с 3,4 точки.

Тази година 67 международни организации от 53 държави, между които Институтът за пазарна икономика, си сътрудничеха с Алианс „Права на собственост”, Вашингтон и програмата Hernando de Soto Fellowship, за да създадат петия годишен Индекс „Право на собственост”.

Индексът изследва защитата на правото на собственост във включените държави, анализирайки три основни области: политическа и правна среда, право на физическа собственост и право на интелектуална собственост.

Право на собственост и икономическо благосъстояние

Основният фокус на индекса е как защитата на правото на собственост се отразява на икономическото благосъстояние на страните. Изследването разкрива, че по-добрата защита на правото на собственост води до по-висок БВП на човек от населението, повече преки чуждестранни инвестиции и по-голям ръст на икономиката. Първенците в класацията се радват на 38 350 долара среден БВП на човек от населението, а последните в класирането имат по-малко от 4 800 долара на глава.

Авторите изчисляват и какъв ще е ефектът върху богатството при по-добра защита на правото на собственост. Данните показват, че единица покачване на резултата в индекса води до 8 960 долара увеличаване на БВП на човек от населението.

Източник: ИПИ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:23 | 14.09.22 г.
fallback