fallback

ДКЕВР предлага газът да поскъпне с 4,4% от 1 април

"Булгаргаз" поиска цената на синьото гориво за второто тримесечие на годината да бъде по-висока с 6,6%

11:38 | 22.03.11 г. 4

Работната група към Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предлага газът да поскъпне с 4,47 процента от 1 април 2011 г., съобщава БТА.

Експертите на държавния регулатор смятат, че пределната цена на природния газ при продажба от обществения доставчик "Булгаргаз" на крайните снабдители и на потребителите, присъединени към газопреносната мрежа, трябва да е 532,14 лв. за 1000 нормални кубически метра газ, без ДДС.

Пределната цена на природния газ при продажба от обществения доставчик на потребители, присъединени към мрежи - ниско налягане, собственост на "Булгартрансгаз" ЕАД, ДКЕВР предлага да бъде 539,86 лв. за 1000 нормални кубически метра газ, без ДДС.

Преди десет дни от "Булгаргаз" поискаха цената на синьото гориво за второто тримесечие на годината да бъде по-висока с 6,61 процента - до 543,05 лева за 1000 кубически метра

Предстои ДКЕВР да разгледа предложените цени на открито заседание на 25 март.

Относно тенденцията за поскъпване на горивата, председателят на държавния регулатор Ангел Семерджиев заяви, че повишаването на котировките на горивата на световния пазар ще се отразява и в цените на природния газ, който България купува. Според него обаче договорите за доставка и Наредбата за образуване на цените на природния газ дават механизми за омекотяване на ценовите удари.

Ако тенденцията за увеличение на цените на горивата продължи, според мен ще трябва свободният капацитет на хранилището в Чирен по-бързо да бъде запълнен, докато газът не е станал по-скъп, прогнозира председателят на ДКЕВР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:23 | 10.09.22 г.
fallback