fallback

Преглед на печата за 22 март

07:54 | 22.03.11 г. 2

Все повече собственици на молове и офис сгради ги управляват сами в. Дневник

Собствениците на търговски центрове и офис сгради се отказват от професионалното управление на проектите, т.нар. пропърти мениджмънт, и предпочитат да ги ръководят сами. Това показват наблюдението на международните консултантски компании, които имат офиси у нас. До десет дни MBL/ CBRE напуска управлението на "Сити център София", а най-късно до края на април от The Mall се оттегля Colliers, казаха от фирмите.

Тенденцията се наблюдава от началото на 2010 г. Тогава най-големият офис център в София "Бизнес парк" се отказа от услугите на "Алфа пропърти мениджмънт". Досега основно собствениците на офис сгради се отказваха от пропърти мениджмънта, докато от началото на тази година това започват да правят и моловете.

Договорите за реклама ще са по-дълги, но по-евтини в. Дневник

Общинските билбордове в София ще бъдат отдадени за по-дълго време, но за сметка на това - по-евтино. Предложението на общинския съветник от ГЕРБ Елен Герджиков за нов конкурс за външната реклама предвижда увеличаване на срока на договорите от 5 на 10 години и по-ниски начални цени за най-атрактивните пакети - за билбордовете до 12 кв.м спрямо стойностите в предишната конкурсна документация.

"Бизнесът е единодушен, че при по-дълъг срок ще се направят по-добри инвестиции в рекламните съоръжения. Ние пък ще заложим по-високи наемни цени", това обеща кметът Йорданка Фандъкова, когато в началото на февруари изненадващо анулира обявения конкурс.

Замразените цени на горивата ще са за сметка на бюджета в. Сега

Държавата смята да сключи споразумение с петролната компания "ЛУКойл България" за едномесечно замразяване на цените на горивата, като поеме част от разходите на компанията. Това стана ясно от изявление на премиера Борисов, който представи сделката като добра за данъкоплатците, без да обясни с колко ще се натовари бюджетът. Става дума поне за 100 милиона лева. Ангажиментът на държавата към "ЛУКойл" няма да е за месец, а дългосрочен.

Борисов обоснова сделката, която вероятно утре ще стане факт, със собствената си загриженост за фиска. В интервю за ТВ 7 той представи бюджета на държавата като напълно зависим от данъчните постъпления на "ЛУКойл". Борисов обяви, че ако Бургаската рафинерия излезе за четири месеца в планов ремонт, на което има право по закон, приходите в хазната веднага ще паднат с 2 млрд. лв. и сметките на финансовия министър Дянков ще се провалят.

Дянков се опъна на свалянето на лихвите за осигуровките в. Сега

Надзорът на НОИ отхвърли вчера идеята да бъде намалена наказателната лихва върху осигуровките и другите дългове към осигурителната система с гласовете на синдикатите и на държавата. Предложението е било направено от управителя на НОИ Христина Митрева.

В момента лихвата върху просрочени осигуровки, както и други дългове към осигурителния институт е основният лихвен процент плюс 20 процентни пункта. Докато за данъците тя е само плюс 10. Изравняването на двете санкции периодично предлагат всички работодателски организации. Дори от НАП, които се грижат за събираемостта на осигуровките и данъците, няколко пъти са правили подобни изказвания за изравняване на санкциите.

Театри и опери са изправени пред фалит в. Сега

Редица театри, опери и филхармонии няма да успеят да покрият разходите си през 2011 г. и ще трябва да съкращават драстично персонал, за да оцелеят. Ако рязко не вдигнат резултатите си, пред драстичен недостиг на средства ще бъдат изправени дори големи културни институти като драматичния театър във Варна, оперите в Пловдив и Стара Загора, Софийската филхармония. Част от театрите и симфониетите пък ще трябва да вдигнат цените, за да не бъдат финансово наказани за предлагане на прекалено евтини билети.

Това показва анализ на финансовите резултати на културните институти за 2010 г., които дават представа каква ще е картината тази година. От януари всички държавни театри, опери, филхармонии са на делегирани бюджети и ще получават субсидии в зависимост от броя на продадените билети.

След катастрофа: Повече пари за шеф, по-малко за фермер в. Стандарт

Пострадал при катастрофа шеф на фирма в голям град ще получава много по-голямо обезщетение от застрахователя от земеделец на село. Това предвижда един от обсъжданите в Комисията за финансов надзор варианти за създаване на методика за определяне на обезщетенията за неимуществени вреди по задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Изплащаните суми за пострадали при катастрофа граждани ще зависят от две основни неща - степента на увреждане на човека и социалния му статус. По първия критерий сумите няма да могат да варират твърде много и ще зависят основно от това, коя е пострадалата част от човешкото тяло, колко струва лечението и за колко време лицето ще бъде възпрепятствано да работи. Когато методиката бъде готова, ще се прекрати практиката за счупена ръка един да получава 200 лв., а друг - 20 000 лв. Големи разлики в размера на обезщетенията обаче ще има при определянето им на базата на социалния статус на пострадалия.

Наши перат пари в Дубай в. Стандарт

Дубай, Домениканската република и Испания. Тези държави държат първите три места в Топ 10 за предпочитани от българските групировки дестинации за легализиране на парите от наркотици, проституция, измами, търговия с оръжие и акцизни стоки, съобщиха от родното ФБР. Българските мафиоти купуват имоти в трите държави, за да изперат натрупания по нечестен начин кеш. Става дума най-вече легализиране на пари от контрабанда на акцизни стоки и наркотици. Големи средства нашенците влагат в луксозни къщи, заведения и дори цели хотели, които купуват без посредници.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:54 | 22.03.11 г.
fallback