fallback

Дянков: Цените на горивата ще се стабилизират, а храните ще поскъпват

В дългосрочен план трябва да приемем тенденцията за поскъпването на храните и предстои да се обмисли какви мерки може да предприеме страната ни, заяви финансовият министър

18:10 | 21.03.11 г. 7
Автор - снимка
Създател

До няколко месеца цените на горивата ще се стабилизират, докато цените на хранителните продукти ще поскъпват дългосрочно. Това се налага не само от производствените цени, но и от търсенето, смята министърът на финансите Симеон Дянков, цитиран от БТА.

По думите му увеличението на цените у нас идва основно от две групи стоки - храни и горива. Между секторите "Храни" и "Горива" обаче трябва да се откроят различни тенденции, смята Дянков. При горивата, въпреки проблемите в Близкия Изток, повишението на цените е краткосрочно, прогнозира той.

През последния месец цените на зърното на световните пазари вървят надолу, но в България това не се случва, коментира Дянков. Той отбеляза, че при разговорите си със зърнопроизводителите ще ги попита какво определя цените на нашия пазар да са по-високи от международните.

В дългосрочен план трябва да приемем тенденцията за поскъпването на храните и предстои и Националният съвет за тристранно сътрудничество да обмисли какви мерки може да предприеме страната ни, заяви Дянков.

Според него, повишаването на цените на храните може и да е положително за България в известен смисъл, защото „страната ни е нетен производител и износител на зърно и хранителни продукти“. Трябва да се предприемат икономически инициативи за подпомагане на селското стопанство, смята Дянков.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:53 | 14.09.22 г.
fallback