fallback

Преглед на печата за 21 март

07:43 | 21.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Отпадането на биосъставката остава най-възможната мярка за по-евтин дизел в. Дневник

Отпадането на биокомпонента от състава на дизеловото гориво остава най-реалната мярка за намаляване на цената му. Това стана ясно от интервю на министъра на финансите Симеон Дянков пред "Дарик радио" в събота. "Идея, която е най-перспективна, е 4-процентната компонента, която доста оскъпява дизела, или да отпадне, или акцизът само върху тази част да се промени", каза Дянков. Мярката беше предложена от превозвачите на среща с министри, търговци и производители миналата седмица.

Дянков обясни, че до вторник, когато отново ще има среща в същия формат, ще е готов анализ дали това е възможно. Според изчисленията ефектът ще е поевтиняване на дизела с 6-7 ст. на литър. Министърът обаче предупреди, че мярката ще е временна, тъй като политиката на ЕК е да се увеличава акцизът върху замърсяващите горива като дизела.

2010-а е загубена година за икономиката ни в. Новинар

2010-а е загубена година за икономиката ни и това трябва да бъде обица на ухото на правителството, категоричен е Георги Ангелов, старши икономист в институт "Отворено общество". Експертът определи като на практика нулев икономическият растеж от 0.2 процента, защото попада в рамките на статистическата грешка.

Той припомни, че страната ни се нарежда на едно от последните места в Европа по този показател. След нас са единствено Испания, Латвия, Румъния и Гърция. Според него политическият популизъм, липсата на реформи и разрастването на бюджетния дефицит ни поставят на незавидно място по отношение на индустриалния напредък.

АБВ: Всеки втори българин е беден в. Новинар

Почти всеки втори българин живее под прага на бедността или е застрашен от обедняване. Над 47 процента от населението е с ниски доходи. Това заяви вчера евродепутатът Ивайло Калфин, който представи икономическите приоритети на гражданско сдружение АБВ. По думите на Калфин реалните доходи на българите са намалели с 8,5% през миналата година. Повече от половината средства в едно семейство вече отиват само за храна.

Според Калфин въпреки че е възможно спадът на икономиката да спира, страната ни започва да навлиза в стагнация, която ще нанесе много по-тежки последици от кризата. Особено тревожно било положението със заетостта. Само за две години работните места са намалели с 383 000. Имаме равнище на заетост от 2003 г. и на безработица от 2005 г., каза Калфин.

Тол-системата първо за транзитните коридори в. Стандарт

Тол-системата първо ще се въведе в транзитните коридори като Свиленград-Калотина, или Свиленград-Русе. Това каза председателят на Комисията по транспорт в Народното събрание Иван Вълков пред Фокус. Той обясни това с факта, че по транзитните коридори има най-големия поток на товарни и транзитно преминаващи автомобили. Става дума за плащане само по първокласната мрежа, по аутобаните и магистралите.

Според него този начин на плащане на такси е най-справедлив, защото е на база изминато разстояние.

Въвеждането на тол-системата по думите му не означава премахването на винетките.

Фермери сменят картофите с маслини в. Стандарт

Температурите в България ще се повишат с над 5 градуса, а валежите ще намалеят с над 15% до 2035 г. Това предвижда песимистичният сценарий за климатичните промени и валежите в анализ за бъдещите нужди от вода в страната, поръчан от екоминистерството. На базата на 9 анализа за водния сектор ще се развие Националната водна стратегия. Ако средните температури в страната се повишат значително, ще можем да садим маслини вместо картофи, коментираха фермери. Морските курорти пък ще се радват на по-дълъг сезон, а температурите в София ще са като в Солун.

Реалистичният сценарий за климата в страната обаче предвижда до 2021 г. температурата на въздуха да се повиши само с 1-1,5 градуса над нормите за 1961-1990 г., а валежите да паднат с 4-7%. След това до 2035 г. се очаква валежите да паднат до 9-14% под нормата, а затоплянето да бъде между 2,3 и 2,7 градуса.

София плати 81 000 лв. по дела заради бездомни кучета в. Сега

Все повече столичани осъждат общината заради безхаберието й с бездомните кучета. Над 81 000 лв. само за 2010 г. е изплатило на гражданите кметството заради ухапване от скитащи животни. Това показва справка на общинското предприятие "Екоравновесие", изготвена за "Сега". Това е сумата по вече приключилите дела. Отделно в момента още граждани съдят общината.

В началото на тази година съдът постанови, че София трябва да плати 25 хил. лв. обезщетение на 5-годишната Емили. Момиченцето е било нападнато и жестоко нахапано по лицето от агресивно куче в началото на м.г. Освен това общината трябва да плати и 228 лв. разходи по издаване на медицински удостоверения и още 2270 лв. разноски по делото. Тази сума е извън изплатените обезщетения, защото общината обжалва.

Агроведомството препъна 20 000 фермери за пари от ЕС в. Сега

Субсидиите от ЕС на 20 000 фермери остават във фризера заради чиновнически гаф, признаха пред "Сега" от Министерството на земеделието. Ведомството на Мирослав Найденов не може да започне разплащане на няколко милиона лева заради липсата на актуална карта, която да показва, че нивите са обработвани. Зърнопроизводителите реагираха веднага и обявиха, че излизат днес на протести в 21 области на страната с тракторите си.

"Причината тези 20 000 фермери да не бъдат включени в започналото плащане е, че техните земи попадат във физически блокове, за които няма нови снимки след 2006 г., поради което те ще бъдат обект на проверка на място", заявиха експертите на Мирослав Найденов. Т.е. експертите ще обиколят нивите, за да видят дали реално са обработвани. Оттам добавят, че неизвършването на тези проверки означава кандидатите да получат субсидия в намален размер или изобщо да не получат субсидия.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:30 | 13.09.22 г.
fallback