fallback

Отложиха за другата седмица въпроса за компенсацията на доходите

Социалните партньори се договориха за създаване на работещ икономически план за растеж

16:00 | 19.03.11 г.

Днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) завърши с общо съгласие на синдикатите, работодателите, министъра на финансите Симеон Дянков и социалния министър Тотю Младенов за необходимостта от допълнителни мерки за гарантиране на конкуренцията на пазара. Това трябва да се случи чрез мониторинг, ефективен контрол и регулация от компетентните органи. Целта е овладяване на цените на основните стоки и услуги в приемливи граници, съобщиха от пресцентъра на КНСБ.

Прието е предложението на синдикатите за внасянето на периодична информация в НСТС за резултатите от дейността на звеното за мониторинг на цените на храните към Министерския съвет, както и другите контролни регулаторни органи.

Взето е решение за стартиране на анализ и предложения за конкретни мерки за подкрепа на доходите на гражданите. В тази връзка предложенията на КНСБ и КТ „Подкрепа” за компенсация на доходите ще бъдат разгледани в Комисията по доходи, цени и жизнено равнище към НСТС на 22 март.

Трите страни се обединиха около необходимостта от създаване на работещ социален и икономически план за страната при повишаване на заплатите, съобразен с производителността на труда, осигуряване растеж на икономиката чрез нарастване на покупателната способност, инвестиране в ключови конкурентни и перспективни икономически отрасли и други.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:04 | 06.09.22 г.
fallback