fallback

НАП предупреди бизнеса да свърже касовите си апарати с агенцията

До 30 септември 2011 г. всички дружества, регистрирани по ДДС, са длъжни да осигурят дистанционна връзка с НАП

10:36 | 18.03.11 г. 7

От Националната агенция по приходите (НАП) напомниха на 210 000 дружества, регистрирани по Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС), да побързат със свързването на касовите си апарати с приходната агенция, съобщават от там.

Съгласно последните промени за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства има изискване всички касови апарати да бъдат свързани дистанционно с НАП на три етапа.

Срокът на първия – за търговците с течни горива, вече изтече на 1 януари 2011 г. До 30 септември 2011 г. такава връзка с приходната агенция са длъжни да осигурят всички регистрирани по ЗДДС дружества. За всички останали търговци крайната дата е 31 март 2012 г.

В писма до регистрираните по ЗДДС търговци НАП апелира да не изчакват крайния срок – 30 септември 2011 г., а незабавно да се обърнат към сервизната фирма, която обслужва касовите им апарати или директно към производителят му. Служителите там могат да им кажат дали апаратът, който притежават подлежи на модификация, за да се свърже с НАП или трябва да се купи нов.

Комуникационната кампания на НАП предвижда изработването на брошура, която да бъде разпространена в офисите на агенцията, клоновете на обслужващите банки, както и чрез други партньори на агенцията. Брошурата ще бъде предоставяна също и от органите по приходите по време на извършване на оперативни проверки, както и всеки месец в офисите на НАП по време на кампанията за подаване на документи по ЗДДС. Съдействие ще се търси и от работодателски и браншови организации, за да предупредят своите членове за наближаващите срокове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:48 | 12.09.22 г.
fallback