fallback

А. Хасиотис: България се нуждае от асоциация на експортните фирми

Необходими са реформи за улесняване търсенето на нови международни партньори и нови дестинации за износ, заяви главният изпълнителен директор на Пощенска банка

13:42 | 17.03.11 г.

Създаването на Българска асоциация на експортно ориентираните фирми ще допринесе много за идентифицирането и развиването на благоприятни възможности пред българкия експорт. Това заяви Антъни Хасиотис, генерален изпълнителен директор на Пощенска банка, по време на бизнес обяд с предствители на 180 фирми с насочена към износ дейност.

Необходими са реформи за улесняване търсенето на нови международни партньори и нови дестинации за износ както на държавно, така и на корпоративно ниво, смята Хасиотис.

Според заместник-министъра на икономиката Евгени Ангелов 26% от икономиката на България е базирана на иновации, като делът трябва да се увеличи още.

Неговото мнение е, че в предишните години инвестициите у нас са били големи, но са били насочени основно към финансовия сектор и строителството. Според Ангелов административната тежест върху бизнеса ще намалее с 20% до 2012 г., като е планирано въвеждане на принципа на мълчаливото съгласие за някои режими.

„Икономиката на България трябва да се приспособи към новите условия на намалени капиталови потоци”, пък смята д-р Платон Монокрусос, ръководител на отдел Изследване на финансовите пазари в Юробанк И Еф Джи Груп.

Както е известно, нетните преки чуждестранни инвестиции намаляха с 55% през 2009 г. и с още 52% през 2010 г., достигайки 1,3 млрд. евро, припомни Монокрусос.

„Важно е да се намали прекомерния дефицит и да се разработи средносрочна рамка за насочване на структурните бюджетни излишъци, за да се осигури кофинансиране от ЕС и да се подсили фискалния резерв. Необходими са и реформи в социалното осигуряване и съдебната система”, сподели Платон Монокрусос.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:54 | 17.08.22 г.
fallback