fallback

А. Семерджиев: ДКЕВР по закон не може да регулира цените на течните горива

Газът ще поскъпне от април най-много с 5%, а парното няма да поскъпне, каза председателят на ДКЕВР

18:05 | 16.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Контролът върху цените на горивата е работа на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), коментира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев по повод предложението на транспортния министър Александър Цветков ДКЕВР да регулира цените на горивата.

Ако законът обаче бъде променен, ДКЕВР може да се заеме и с контрола на цените на течните горива, допълни Ангел Семерджиев пред БНР.

Според него не е редно да се прави аналогия с топлофикациите например, чийто цени енергийният регулатор контролира, и "Лукойл", тъй като при топлофикациите става въпрос за монопол на пазара да дадения регион, а при Лукойл - за господстващо положение.

„Вие не може да си купите топлинна енергия и да се присъедините към топлоснабдителната мрежа на "Топлофикация Бургас", ако сте в София, нали, нито към топлофикацията в друга страна. Но можете да купите, ако сте търговец на горива, горива на едро от друга рафинерия, не от "Лукойл", отбеляза Семерджиев.

Министърът на финансите Симеон Дянков и на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков вече изказаха становища, че не подкрепят евентуален контрол на цените на горивата от ДКЕВР.

По повод искането на "Булгаргаз" цената на газа да се покачи с 6,6 на сто от първи април, Семерджиев прогнозира, че синьото гориво ще поскъпне най-много с 5% и това няма да се отрази на сметките за парно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:25 | 10.09.22 г.
fallback