fallback

Агенцията за ядрено регулиране: Няма опасност за радиация в България от Япония

България е на огромно разстояние от случващото се, коментират експерти

10:38 | 16.03.11 г.

На практика е невъзможно опасните частици да достигнат от Япония до България чрез преноса на въздушни маси, според проф. Димитър Сираков от НИМХ, който заяви това в ефира на bTV.

Според Марина Низамска, началник на отдел "Аварийно планиране и готовност” в Агенцията за ядрено регулиране радиационният фон в България е нормален.

По думите на експерта каквото и да бъде изхвърлено в атмосферата над Япония, ще трябва да мине повече от половината земно кълбо, за да дойде до България. Факт е, че радиационният фон в Япония е повишен и стойностите са високи и затова там е предприета евакуация на населението в 20-километровата зона около АЕЦ "Фукушима - 1”, подготвена е и йодната профилактика, каза още Низамска.

„Нормалният естествен радиационен фон варира в различни граница по земното кълбо, но за нашата страна той е в границите от 0,1 до към 0,2 микросиверта за час“, коментира още експертът.

„Много е рано нещата да се сравняват с Чернобил. Нека имаме пълна картина. България е на огромно разстояние от случващото се – в никакъв случай не можем да говорим за каквато и да било опасност за населението на България“, заяви Низамска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:52 | 04.09.22 г.
fallback