fallback

Синдикатите искат да се разработи пакет от антимонополни мерки

КНСБ и КТ „Подкрепа” настояват спешно да бъде свикан Националният съвет за тристранно сътрудничество

13:11 | 15.03.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Спешно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество по повод растящите цени на стоките от първа необходимост поискаха ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа” с писмо до вицепремиера Симеон Дянков. Синдикатите настояват да бъде разработен пакет от антимонополни мерки.

Организациите посочват, че драстичният ръст на цената на природния газ от средата на миналата година автоматично е доведел до силно оскъпяване на цената на топлинната енергия. От 1 февруари 2011 г. цената на ВиК услугите за битови потребители в София, Пловдив и други градове е нараснала с около 10%. От 1 април се очаква ново увеличение на цената на природния газ, а от 1 юли и на цената на електроенергията, което неминуемо ще повлече нови ценови пикове, съобщиха от КНСБ.

Според изследване на синдиката цените на всички стоки от първа необходимост в началото на март са нараснали в сравнение с втората половина на декември миналата година. Като примери се посочват брашно – с 24,9%, хляб - с 5,6%, олио – с 18,4%, картофи – с 43,5%, сирене – с 15%, кашкавал - с 21,1%. Организацията прогнозира, че тази негативна тенденция ще се ускори.

Според ръководствата на синдикалните организации е крайно наложително свикването на НСТС. Те искат да се акцентира върху представяне на данни за инфлацията, цените на храните и горивата, представяне на предложения за действие на държавните компетентни органи за ограничаване на проблема, като се посочват КЗК, ДКЕВР, Комисия за защита на потребителите и комисията за контрол на цените на храните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:24 | 12.09.22 г.
fallback