fallback

Трайков ще иска допълнителни гаранции за реакторите на АЕЦ Белене

Очакваме руската страна да направи своите стъпки, които да направят проекта АЕЦ Белене възможен за реализация и икономически изгоден за всички участници в него, заяви министърът

17:53 | 14.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Във връзка с инцидента с ядрен реактор в Япония вследствие разрушителното земетресение министър Трайчо Трайков ще поиска допълнителни разяснения и гаранции и от производителя (Русия), и от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за сигурността на новите реактор за АЕЦ Белене, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

Министър Трайчо Трайков е добре информиран за възможностите на типа реактори АЭС тип В466, предназначен за АЕЦ „Белене“. Това съобщиха още от МИЕТ във връзка с официално съобщение от ръководството на руската енергийна корпорация Росатом, в което се коментира високата надеждност на руските реактори трето поколение, и се дава да се разбере, че изглежда министър Трайчо Трайков не е добре запознат с този аспект на въпроса.

От МИЕТ допълват, че им е известно, че типът реактори за АЕЦ Белене е технологично разработен през 1992 г. и „разбира се, е претърпял редица подобрения след това. Има и по-нови технологични разработки, които са от трето поколение“.

В своето изказване вчера министър Трайков коментира, че за нашите условия се счита, че този реактор е с достатъчно добро ниво на защита. Доколкото принадлежността към едно или друго поколение се дефинира в сравнително широки граници и предвид контекста на темата, която е коментирана, а именно събитията в японската ядрена централа „Фукушима“, смятаме за безпредметна дискусията по оценката на поколението реактори, поясняват от нашето министерство.

По отношение на преговорите с руската страна във връзка с цената на АЕЦ Белене, България е изразила своята ясна позиция за възможностите, които има като държава и за преценките, които е направила по отношение на стойността на проекта „Белене“, заявят от МИЕТ.

От ведомството посочват, че „очакваме руската страна да направи своите стъпки, които да направят проекта възможен за реализация и икономически изгоден за всички участници в него. Тази седмица продължават предварително договорените срещи, за които руската страна би трябвало също да е добре информирана.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:43 | 25.08.22 г.
fallback