fallback

Преглед на печата за 14 март

07:34 | 14.03.11 г.

Протести заради скъпия бензин блокираха градовете в. Сега

Високите цени на горивата изкараха гражданите на рядко виждани масови протести в цялата страна вчера. Стотици коли блокираха центровете на градовете и окупираха големите бензиностанции, за да заредят гориво за жълти стотинки в знак на протест. Хиляди откликнаха на идеята за национален протест, която се роди в социалните мрежи. Шофьорите настояват държавата да свали налозите върху горивата и да ограничи печалбите на рафинерията и търговците. Гражданите настояват още до седмица правителството да създаде комисия, която да предприеме незабавни мерки за регулиране цената на горивата до 2 лв. за литър.

Уволнената съдийка от скандала "Приморско" съди общината в. Сега

Деница Урумова, която бе дисциплинарно уволнена от Окръжния съд в Благоевград заради имотния скандал "Приморско", съди морската община и кмета на градчето Лиляна Димова. В Административния съд в Бургас висят два процеса на Урумова срещу кметството в Приморско.

Първото е образувано на 20 юли м.г. срещу мълчалив отказ на кмета на община Приморско на Урумова да бъде издадено т.нар. удостоверение за търпимост на обект (когато строеж е изграден без разрешение, за който впоследствие строителните органи са посочили, че отговаря на техническите изисквания). Удостоверението й е отказано с аргумента, че има кметска заповед от 10 юни 2010 г. да се спре административното обслужване на Урумова като собственик на прословутия имот, получен с отстъпено право на строеж. В петък съдът задължи кмета на община Приморско в 3-дневен срок да представи заповедта от 10 юни, преписка по издаването й, както и доказателства за съобщаването й на Урумова. Следващото заседание по делото е насрочено за след седмица.

Връщат до 4 бона за стара кола в. Стандарт

Около 2300 са подадените до момента заявления в митниците за възстановяване на надплатен акциз за стари автомобили. Това сочи статистиката на Агенция "Митници", предоставена на "Стандарт". Всеки, който е внесъл стар автомобил от ЕС в периода от 1 януари 2007 до 31 декември 2009 г. с мощност над 160 коня, може да поиска от държавата да му върне платения в повече акциз. Документите за това трябва да се подадат до края на юни. Подадените досега молби са най-много в столичната митница - 1383 броя, следвана от митницата в Пловдив с 399 бр., Варна - 293, и Бургас - 223 бр.

Възстановеният до момента акциз по 562 искания е общо 2 197 689 лв. Между 3000 и 4000 лв. е средната сума, която получават собствениците, внесли стар мощен автомобил през първите три години от членството ни в ЕС. До връщането на сумите се стигна, след като съдът на ЕС в Люксембург реши, че акцизът за стар автомобил не може да бъде по-голям, отколкото за нов. Сега държавата възстановява платения в повече налог. Общо размерът на акциза, който ще бъде възстановен на подалите досега заявления, е над 6 млн. лв., пресмятат от Агенция "Митници".

Бум на почивките в Турция в. Стандарт

Истински бум на летните ваканции отчита Турция заради бунта в Египет и пренасочването на туристите - основно руснаците, към южната ни съседка. Голяма част от хотелите в Кушадасъ, Анталия и Мармарис, в които през последните години българите масово почиват, вече са спрели записванията. 60% от леглата там са пълни и хотелиерите изчакват професионалната борса в Москва, за да продадат останалите свободни стаи на едро. Затова през тази година няма по-ниски цени за ранни записвания. Цените едва ли ще падат през сезона, дори и за записвания в последния момент, прогнозираха туроператори. Затова много българи вече се оглеждат за нови евтини дестинации в чужбина, където може да почиват през лятото, без да натоварват твърде много семейния си бюджет.

Съд в Бургас експресно реши да спре събаряне на незаконни строежи в Несебър в. Дневник

Административният съд в Бургас спря поредното събарянето на незаконни къщи в Несебър. Този път са спасени 3 къщи, складова база, стоманобетонна ограда и бетонен път, постороени сред дюните на южния плаж на Несебър.

Плажът е взет с 20-годишна концесия от "Сироко" през 1999 г. Фирмата е собственост на Даниела Видева, Станислав Йорданов и Георги Желязков, показва справка в търговския регистър.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:22 | 14.09.22 г.
fallback