IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Социолози: Доверието към кабинета продължава да се топи

Данни на агенция Медиана показват, че отливът на доверие не води до подобрени позиции на традиционните партии

19:54 | 13.03.11 г. 20
Автор - снимка
Създател
Социолози: Доверието към кабинета продължава да се топи

От декември до сега ГЕРБ е смъкнала електоралния си потенциал с 4,3 процентни пункта - от 27,9 на 23,6 на сто. Това показват данните от социологическо изследване на агенция "Медиана".

"Това обаче не се е отразило ползотворно на традиционните партии", коментира социологът Кольо Колев и отбеляза, че Коалиция за България има увеличение с 1% на доверието, Синята коалиция с 0,2%, а „Атака” като част от управляващото мнозинство, е изгубила близо 1%.

Колев уточни, че основният прираст е в графата "Няма да гласувам" – т.е. отказ от политиката изобщо.

На въпрос - Управлението на ГЕРБ вдъхва ли ви доверие или ви разочарова - през септември 2009 г. 54 на сто от хората са отговорили, че ГЕРБ им вдъхва доверие, а 14% - че ги разочарова.

Към момента обаче 54 процента от хората отговарят, че управлението на ГЕРБ ги разочарова, сочи изследването.

Колев обясни още, че всички правителства са минали през такъв период – падат и съответно се увеличава делът на хората, които изобщо не искат да гласуват. Според него това е средата, в която се появява новата алтернативна политическа сила.

"Този политически живот е малко като сексуалният живот на кучето, посочи той и обясни, че за сега има разгонена кучка, очакват се само кучетата. "Така че да се казва, че няма алтернатива е несериозно", обяви Колев.

По думите му най-тежко пострадали са рейтингите на водещите лидери - премиерът Борисов губи 10% от личния си рейтинг от декември до март. Най-силен е ударът при Цветан Цветанов – 17%.

Министрите Росен Плевнелиев, Мирослав Найденов и Николай Младенов получават обществена подкрепа и засега запазват и дори повишават донякъде рейтинга си, коментира Колев.

Социологът обясни, че Росен Плевнелиев не се идентифицира до такава степен с управляващата партия ГЕРБ, а по-скоро като привлечен експерт.

"Кризата на потреблението и икономическата ситуация в страната имат пряко отражение върху отношението на хората към управляващите", направи извода си Кольо Колев.

Още новини за политическия живот четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 4 rate down comment 2
OPASEN
преди 13 години
Наистина не разбирам защо никой на споменава ДСБ ?!??Толкова ли са Ви промити мозъците от пропагандата на мафията в началото на века, та изобщо не взимате в предвид интелектуалния потенциал на Костов? Всички казват, че това е най-доброто управление на страната след прехода и второ по успех след Стамболов (!), но ... защо никой не споменава Костов?За пореден път се убеждавам, че медиите и парите, наляти там от мафиоти, успяват да промият мозъците на раята... :-( Ама като сме си рая, заслужаваме си сопата!Само дето сега няма да гласуваме и познайте кой, Доган, ще дойде на власт!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 3
bigiadri
преди 13 години
Наистина в момента няма алтернатива на ГЕРБ! Не ми се мисли вьобще ,какво би станало ако в настоящия момент ни управляваше тройната коалиция.За сьжаление обаче наистина доверието в ГЕРБ намалява.Могат още много да направят за да вьрнат доверието при контрабандата/цигари без бандерол навсякьде/,при битовата престьпност/там нищо не е променено/и разбира се в икономиката/особено при овладяване на разюздените монополи и картели/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 1
global_dj
преди 13 години
Силно се надявам, иначе би се повторила цикличната пародия от 94-97 год., което би било пагубно за народа ни :) и тогава ще искам да видя всички онези, които недоволстват като настъпени гущери!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 4
Robert Lucas
преди 13 години
"В пъти по-добре се справят в повечето случаи от другите изтъркани политици..." Напълно вярно, но дали ще стигне капацитетът на родното простолюдие да го оцени?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
global_dj
преди 13 години
По-спокойно бе, много си насъскан нещо срещу сегашните! В пъти по-добре се справят в повечето случаи от другите изтъркани политици, затова и толкова ги критикуват - бръкнаха точно където трябва, за което им свалям шапка! Нито искам АБВ, нито БСП, нито ДПС, нито служебно правителство, нито никакви такива провали! Не благодаря! Алтернатива не мисля че има, а просто много хора поддават на долните комунистически компромати в стил ДС! Да ходят да манипулират бабите си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
moderebov
преди 13 години
Някой - да. Ама тия компрометирани вече хора - не!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
Nabludatel777
преди 13 години
В момента няма никаква алтелнатива! Колкото и да плюете и колкото и да се гневите все някой трябва да е начело...за добро или зло...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
moderebov
преди 13 години
Като на Инджова.Мафиотите не са ни проблема, политиците са. Вторите издевателстват легално...и от наше име!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
IMRO
преди 13 години
Като на Беров ли? Че са ни малко мафиотите, да си отгледаме още?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 6
moderebov
преди 13 години
Колев уточни, че основният прираст е в графата "Няма да гласувам" т.е. отказ от политиката изобщо.............................................................Колев обясни още, че всички правителства са минали през такъв период падат и съответно се увеличава делът на хората, които изобщо не искат да гласуват. Според него това е средата, в която се появява новата алтернативна политическа сила."Този политически живот е малко като сексуалният живот на кучето, посочи той и обясни, че за сега има разгонена ***, очакват се само кучетата. "Така че да се казва, че няма алтернатива е несериозно", обяви Колев.Егати глупостите! Това не е отказ от политиката, нито желание да ни ЯХНЕ нова партия. Това е недоверие към скапаните български политици - изходът е служебно правителство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още