IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Социолози: Доверието към кабинета продължава да се топи

Данни на агенция Медиана показват, че отливът на доверие не води до подобрени позиции на традиционните партии

19:54 | 13.03.11 г. 20
Автор - снимка
Създател
Социолози: Доверието към кабинета продължава да се топи

От декември до сега ГЕРБ е смъкнала електоралния си потенциал с 4,3 процентни пункта - от 27,9 на 23,6 на сто. Това показват данните от социологическо изследване на агенция "Медиана".

"Това обаче не се е отразило ползотворно на традиционните партии", коментира социологът Кольо Колев и отбеляза, че Коалиция за България има увеличение с 1% на доверието, Синята коалиция с 0,2%, а „Атака” като част от управляващото мнозинство, е изгубила близо 1%.

Колев уточни, че основният прираст е в графата "Няма да гласувам" – т.е. отказ от политиката изобщо.

На въпрос - Управлението на ГЕРБ вдъхва ли ви доверие или ви разочарова - през септември 2009 г. 54 на сто от хората са отговорили, че ГЕРБ им вдъхва доверие, а 14% - че ги разочарова.

Към момента обаче 54 процента от хората отговарят, че управлението на ГЕРБ ги разочарова, сочи изследването.

Колев обясни още, че всички правителства са минали през такъв период – падат и съответно се увеличава делът на хората, които изобщо не искат да гласуват. Според него това е средата, в която се появява новата алтернативна политическа сила.

"Този политически живот е малко като сексуалният живот на кучето, посочи той и обясни, че за сега има разгонена кучка, очакват се само кучетата. "Така че да се казва, че няма алтернатива е несериозно", обяви Колев.

По думите му най-тежко пострадали са рейтингите на водещите лидери - премиерът Борисов губи 10% от личния си рейтинг от декември до март. Най-силен е ударът при Цветан Цветанов – 17%.

Министрите Росен Плевнелиев, Мирослав Найденов и Николай Младенов получават обществена подкрепа и засега запазват и дори повишават донякъде рейтинга си, коментира Колев.

Социологът обясни, че Росен Плевнелиев не се идентифицира до такава степен с управляващата партия ГЕРБ, а по-скоро като привлечен експерт.

"Кризата на потреблението и икономическата ситуация в страната имат пряко отражение върху отношението на хората към управляващите", направи извода си Кольо Колев.

Още новини за политическия живот четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 3 rate down comment 1
global_dj
преди 13 години
То ти само за политика мислиш, и за това питаш?Абе умнико, къде беше когато ни грабеха тези от БСП, къде са десетките милиарди изнесени извън България? Я не ми се прави на голямата работа, те нали Сергей Доган и всичките други пък са толкова умни! Толкова умни, че сега и да ги скъсаш от бой не могат да ти обяснят за монополите, които те поддържаха! Сегашните ти са виновни за всичко като гледам, като е лесно да ревеш, си реви! Мрънкало!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 3
adminskiGyz
преди 13 години
Надъхан ли?Нямам никакво намерение да си мълча докато ме ограбват политиците.Теб ако те кефи - моля.ПП: Няма нужда някой да показва кого да плюем - ББ е достатъчно глупав да се изказва неподготвен. Подценяваш народа, да не би да си политик и ти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 1
global_dj
преди 13 години
Аз не знам защо тези форуми се пълнят все повече с промити глави... *** е думичка, която лесно се употребява, но глупаците я употребяват не както трябва! Говоря с факти, не те карам на сила едва ли не да харесваш ББ или който и да е, но всеки трезво и реално мислещ гражданин вижда разликата... Не съм му адвокат, не съм му и фен! Но тебе като те гледам много се надъхан нещо, къде беше досега, изведнъж много се надигнахте много хора и критикувате така все едно някой ви е показал с показалец кого и как да плюете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 2
IMRO
преди 13 години
Ако ББ си отиде, тези, които ще дойдат на негово място са БСП+ДПС+Първанов чрез АБВ+Алексей Петров чрез РЗС. Не съм особено влюбен в ББ, но от алтернативата честно казано ме втриса. За съжаление българите май не са способни на каквото и да е мислене отвъд хоризонта на "хайде да го махнем". "Кой ще дойде след това" е преко силите им.Това управление си има много проблеми и е далеч от идеалното, но идеално така или иначе няма. Ако се абстрахираме от това, че Станишев управляваше по време на глобален икономически бум, а ГЕРБ дойдоха по времето на глобална икономическа криза (и им се наложи да минат през окото на бурята), това управление е безспорно по-прозрачно, по-компетентно и по-некорумпирано. Ако не мислете така - може да изразите мнението си есента на изборите със съответната бюлетина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 4
dakl
преди 13 години
Че Б.Б. ще си отиде така , както си отиде Жан Виденов е ясно , както сутрин изгрява слънцето.Въпросът е ще успеем ли ние българите, не *** и турците, да дочакаме живи този момент!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 3
bigiadri
преди 13 години
Абсолютно си прав! На Костов реформите му бяха наложени! Квото можа да гепи -направи го, но имаше ограничение!Мисля че сега нещата са други , над нас стои Европейският сьюз, нима забравихте как удариха крадците от БСП!Това,че подкрепя сегашното правителство , значи че те са правилните!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 2
OPASEN
преди 13 години
Не казвам, че Костов е светец, който не се е облагодетелствал дори с 1 лев, докато ти твърдиш, че Бате Бойко е супер, ама още мааааалко му трябва и веднага го канонизираме като свети Бойко победоносец ! ;-))Най-простото сравнение:по времето на Костов не беше само криза, а национална катастрофа (!), докато сега е само криза, ноооо ... някой може ли да отрече, че сега нещата само се влошават??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 2
moderebov
преди 13 години
Където трябва ли бръкнаха - в ДЖОБОВЕТЕ НИ?!***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 4
horhe7
преди 13 години
НЕЩО НЕ СИ В ЧАС!!!НА ТИКВАТА ПОТЕНЦИАЛА Е НУЛЕВ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 6
Robert Lucas
преди 13 години
На Костов късметът му беше, че МВФ наложи на фалиралата ни държава да въведе валутния борд. Две години след това се радвахме на оздравителния ефект от автоматичните му правила. Работата на Костов беше по време и след постигането на финансова стабилизация да проведе читава структурна реформа, а не псевдоприватизация, на която и в момента й ядем попарата. На Костов "интелектуалният потенциал" му стига само до личния джоб. Костов не е държавник, а обикновен крадец.Бойко има трески за дялане, но голямата му заслуга е изборът му на министри. В това правителство за пръв път ключовите министри са с адекватно образование, компетентност и професионален опит и знаят какво работят. Ако простолюдието пак се обърка и не оцени шанса си този път, отиваме обратно в кала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още