fallback

Лукойл даде обяснение за скока в цените на горивата у нас

Сред причините за поскъпването са нарасналото потребление и събитията в Северна Африка и Близкия Изток

16:05 | 10.03.11 г. 10
Автор - снимка
Създател

Тенденцията към поскъпване на горивата както у нас, така и в цял свят, е резултат от комбинираното действие на множество причини, заявиха от Лукойл България по повод многобройните коментaри за динамиката на цените на горивата.

Сред причините за поскъпването се посочват нарасналото потребление в страни като Китай, Индия и Бразилия, сигналите за излизане от икономическата криза на най-големите световни потребители и свързаната с това инфлация.

Друга важна причина за скъпите горива са събитията в Северна Африка и Близкия Изток, които изостриха опасенията за редовността на доставките и настроиха пазара към запасяване.

Тези действия предизвика рязко покачване на котировките както във фючърсната търговия на нефт, така и на международния пазар на готови горива, обясняват от Лукойл.

От началото на годината цените на суровия петрол и готовите горива на международните пазари са отбелязали скок от 23 на сто. В същото време повишението на цената на дизеловото гориво в България за същия период е в рамките на 12%, изцяло за сметка на намаляване на търговската печалба, твърдят от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:39 | 09.09.22 г.
fallback