fallback

БСП не подкрепя Пакта за финансова стабилност

Според Сергей Станишев документът е неприемлив, защото обрича България да бъде най-бедната страна в ЕС

18:24 | 09.03.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

БСП не подкрепя Пакта за финансова стабилност, предложен от министъра на финансите. Това заяви председателят на БСП и на парламентарната група на Коалиция за България Сергей Станишев след срещата си днес с министър Симеон Дянков, предаде БТА.

Според Станишев тази идея на финансовия министър прилича на „неактуална пиар акция в момент, в който правителството трябва да мисли как държавата да излезе от кризата, как да се съберат приходи и да се компенсират доходите заради инфлацията“.

Финансовият пакт предвижда държавата да преразпределя до 37 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), бюджетният дефицит да се определя по формула, но да не надвишава 3 процента от БВП, а преките данъци да се променят само с одобрението на квалифицирано мнозинство от 160 народни представители.

"Ако нещо се запише по този начин в конституцията, това лишава българската държава от всякаква гъвкавост в данъчната и фискална политика", е мнението на Станишев. По думите му, това е неприемливо, защото обрича България да бъде най-бедната страна в ЕС.

Никой не пречеше на правителството на ГЕРБ миналата година да има по-малък дефицит, каза Станишев. Той коментира, че „политиката за финансова стабилност и за ниско данъчно бреме беше реализирана от предишното правителство без всякакви записи в конституцията“.

Предлага се да се фиксират преките данъци, но косвените да могат да се променят без всякакви ограничения, посочи лидерът на БСП. Той отбеляза, че фиксирането на преките данъци облагодетелства само най-богатите българи.

Министър Симеон Дянков коментира от своя страна, че рамките, които сега се предлагат в Пакта за финансова стабилност, „всъщност са били практика през последните около десет години, включително и по време на управлението на БСП“. Според финансовия министър, добре е тези предложения да влязат в сила от 1 януари 2012 г. (а не от началото на 2013 г., каквото беше досегашното му предложение), за да е ясно, че „това правителство е сериозно и налага и върху себе си тази политика“.

БСП и министърът на финансите са се обединили около мнението, че Пактът за конкурентоспособност, предложен от Франция и Германия и предвиждащ единна данъчна основа в ЕС, не е добра политика за България, защото ще намали конкурентоспособността на българската икономика спрямо някои от икономиките в Западна Европа. Дянков уточни, че такова предложение не е внесено официално в ЕКОФИН, но когато това стане, ще защитава позицията, че в тази си част пактът не е добър за държави като България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:30 | 14.09.22 г.
fallback