fallback

Експертна група ще наблюдава цените на храните, търговците ще дават обяснения

Ако някой е сложил 300% надценка, ние няма да го накажем, но ще го покажем, заяви земеделският министър Мирослав Найденов

13:19 | 09.03.11 г. 8
Автор - снимка
Създател

С решение на Министерския съвет се създава експертна работна група с председател министъра на земеделието и храните, която ще наблюдава цените на хранителните продукти по цялата верига производител-преработвател-търговец. Това съобщи земеделският министър Мирослав Найденов след заседанието на кабинета, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че е решено да се създаде интернет страница, чрез която да се проследява ценообразуването. „Ако някой е решил да сложи 300% надценка, ние няма да го накажем, но ще покажем как се формира цената“, коментира министърът в отговор на въпрос.

"Няма да излизаме от рамките на пазарната икономика и от рамките на лоялната конкуренция", добави Найденов.

При констатирани деформации и отклонения от нормалните нива на формиране на цените, експертната работна група ще иска обяснения, добави министърът. Такава е практиката и в някои европейски страни, като например Франция и Испания, отбеляза Найденов.

Работната група ще докладва периодично пред министър-председателя и Министерския съвет. В нея ще има представители на Министерството на финансите, на Министерството на икономиката, МВР, КЗП, Агенцията по безопасност на храните, неправителствени организации.

Земеделският министър заяви във връзка с вчерашните "упражнения на СДС и БСП", че ръстът на цените на храните не е явление само в България, а в световен мащаб и прогнозира, че проблемът ще продължи да се задълбочава заради увеличаващото се население на земята.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:25 | 14.09.22 г.
fallback