fallback

Дянков отново отхвърли възможността за увеличаване на минималната заплата

Има обаче вероятност за индексация на пенсиите заради резкия скок в цените на храните и горивата

11:41 | 09.03.11 г. 5

Няма да има увеличение на минималната работна заплата през тази година, обяви пред БНТ министърът на финансите Симеон Дянков. Вицепремиерът отново обясни, че не може да има промяна в размера й, защото това не е заложено в бюджета.

„Веднъж като се приеме бюджетът, не може в началото на следващата година да искаме още пари“, посочи той. По думите му увеличение би могло да се случи едва през 2012 г.

На въпрос как ще коментира настояването на социалния министър Тотю Младенов минималната работна заплата да се увеличи с 30 лева от юли, Дянков отговори, че именно това е работата на социалния министър - да иска увеличение.

Запитан дали няма да се поддаде на предстоящата предизборна обстановка и да склони да има увеличение на заплатата преди изборите, министърът отговори, че именно това е идеята на Пакта за финансова стабилност - да предпазва от популистка политика.

На въпрос дали управляващите обмислят компенсация на доходите заради резкия скок в цените на храните и горивата Дянков каза, че има вероятност да се осъществи индексиране на пенсиите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:09 | 14.09.22 г.
fallback