fallback

Т. Трайков: Засега държавата предвижда мажоритарно участие в АЕЦ Белене

Вариант номер едно при преговорите с руската страна остава изграждането на втора атомна централа, каза енергийният министър

10:44 | 09.03.11 г. 10
Автор - снимка
Създател

При последния вариант, който се обмисля за рапределението на собствеността в АЕЦ Белене, предвиждаме делът на държавата да е мажоритарен, т.е. поне 51%. Това заяви пред Нова телевизия министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. 

Той допълни, че ако се построи и седми блок на АЕЦ Козлодуй (тази възможност отново стана актуална напоследък), то двете атомни централи ще се обединят в една компания и делът на държавата ще е "много по-малък".  

Същевременно обаче министърът отбеляза, че още не е договорена  цената за строителството на АЕЦ Белене с Росатом. Това означава, че не е сигурно още дали руската компания Атомстройекспорт ще строи централата. В тази връзка Трайков обясни, че "вариант номер едно при преговорите с Русия е "изчистване" на неяснотите около АЕЦ Белене в сегашния вид на проекта".

По думите му, резервният вариант е оборудването за бъдещата централа да бъде прехвърлено за изграждане на седми блок на АЕЦ Козлодуй, "в случай, че не се разберем за цената на АЕЦ Белене". Междувременно сме предплатили част от единия реактор и той е до голяма степен произведен, обясни министърът. Засега е ясно само, че базовият договор е за 4 млрд. евро и ще има ескалация на цената. Не са ясни обаче крайните капиталови разходи.

"Следващите действия ще са или съдебни процедури, или ще се стигне до компромис. Така че можем да се разберем да прекратим дотук с производството на нови реактори и произведеният да бъде инсталиран в АЕЦ Козлодуй. Но това е само идея, все още разчитам, че ще успеем да се споразумеем “, подчерта Трайков.

Цената на тока от АЕЦ Белене ще бъде над 100 лв./мегаватчас или три пъти повече от сегашните цени на тока, произведен от АЕЦ „Козлодуй“, тъй като по принцип новите мощности не могат да предложат същите цени, както една вече работеща централа, каза още Трайков.

Днес стана ясно, че до края на март в Народното събрание ще има изслушване на премиера Бойко Борисов за намеренията на правителството за строителството на АЕЦ "Белене". За дискусия по енергийния проект настоя левицата в лицето на бившия министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров. "Крайно време е да има яснота. Ще правим "Белене", няма да правим "Белене", ще има България ядрена енергетика, няма да има ядрена енергетика... Каква цена за електроенергия ще плаща българинът, ако нямаме ядрена енергетика в икономиката?", попита Димитров.

От левицата вече обявиха, че искат изграждането на "Белене", но при условие че бъде защитен националният ни интерес. БСП ще постави въпроса защо цената на проекта е оскъпена и от най-лошия инфлационен вариант, договорен от предишното правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:21 | 14.09.22 г.
fallback