fallback

Преглед на печата за 9 март

07:57 | 09.03.11 г.

Държавата вече няма да си пази квоти във военните дружества в. Дневник

Държавата вече няма задължително да си запазва 34% в дружествата от отбранителната промишленост. Такова решение ще бъде гласувано утре на заседанието на Министерския съвет (МС) по предложение на икономическото министерство. Така например страната ще може да приватизира и останалите 35.78% от капитала на "Арсенал", Казанлък.

Мотивът на министерството на икономиката да бъдат освободени задължителните квоти е, че по този начин ще бъдат улеснени процедурите по продажба на дружествата и ще може да се привлекат повече инвестиции в сектора.

Дълговете на общините наближиха 200 млн. лв. в. Дневник

Всички 264 общини в България влизат във финансовата 2011 г. с неразплатени дългове от общо 193 млн. лв. - опасно близо до смятания за критичен праг от 200 млн. лв., над който напрежението между тях и доставчиците им нараства значително.

Това показват данните на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ), съобщи пред "Дневник" изпълнителният му директор Гинка Чавдарова. В същото време 42 от тях към 1 март са със запорирани сметки основно заради частни вземания, което блокира социалните им плащания.

Столичната община наказа софиянци с по-висок данък заради стари грешки в. Сега

Увеличението на данък сгради в София засяга далеч повече софиянци, отколкото бе обявено от общинската администрация. Това установи разследване на "Сега" за промените в зонирането на града, приети на 16 декември 2010 г. Общината се оправда, че така поправя стари грешки в зонирането, но няма данни колко точно данъкоплатци засяга мярката.

В официалните си справки от декември Столичната община съобщи за 15 района, но премълча, че скокът засяга и още три големи района - "Младост" 2, 3 и 4, както и Горубляне. Читатели пък съобщават, че на места увеличението стига до 100% вместо официално известния максимум от 50%. Така се стигна до безпрецедентната ситуация да се увеличават данъци без обяснение и предупреждение. Десетки хиляди столичани бяха сюрпризирани от бележките, които пращат данъчните служби.

ВСС трудно уволни имотен съдия от скандала "Приморско" в. Сега

Висшият съдебен съвет (ВСС) уволни дисциплинарно с минималния брой гласове младши съдия Деница Урумова. Това е първото уволнение от скандала "Приморско" за отстъпено право на строеж като крайно нуждаещи се на магистрати и техни роднини, който се заформи преди близо година. При това предложението на дисциплинарния състав срещу Урумова (Капка Костова, Вельо Велев и Стефан Петров) е било за по-леко наказание - намаляване на заплатата с 20% за 2 години. Светла Данова обаче е предложила младши съдията от Благоевград да бъде уволнена и след бурни дебати 13 от членовете на ВСС са я подкрепили.

Двама на търг за горива на властта в. Стандарт

Двама кандидати подадоха оферти в срок при втората обществена поръчка за горива на властта. Това са "Лукойл" и "Петрол", като от участие се отказа кандидатът от първия търг - "Ромпетрол". Стойността на поръчката е 50 млн. лв., а крайният срок за подаване на офертите беше 7 март. И двете компании са изчакали крайния срок, като офертата на "Лукойл" е била подадена в 12,20 ч, а на "Петрол" - в 12,50 ч. Първата обществена поръчка за горива за ведомствата се провали. Вчера комисията по поръчката беше съставена от нови членове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:12 | 05.09.22 г.
fallback