fallback

Сините ще предложат финансови облекчения при закупуване на електромобили

Подходящо е да се намери начин за държавна подкрепа за безлихвен лизинг на електромобили, смята депутат

14:41 | 07.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Народните представители от Синята коалиция ще подготвят законови предложения за държавна финансова подкрепа при покупка на електромобили от граждани. Това съобщи в Русе депутатът Михаил Михайлов, цитиран от БТА.

Според него цената на автомобилите с електрозадвижване трябва да се намали чрез необлагане с ДДС или да се субсидира част от цената от държавата.

„Подходящо е и да се намери начин за държавна подкрепа за безлихвен лизинг“, посочи още Михайлов. Той допълни, че тези идеи са взаимствани от други европейски държави.

По думите на синия депутат целта на инициативата е да се облекчи цената при закупуване електромобили и да „стане по-чист въздухът в големите градове“.

Преди близо месец по време на конференция в София беше съобщено, че предложения за мерки, с които ще се насърчава производството и закупуването на електромобили у нас, са почти изготвени от специалната работна група с участието на експерти от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

Тогава зам.-министър Евгени Ангелов обясни, че мерките са две групи – от една страна, за насърчаване на производството, по каквото направление се предвижда да работи основно МИЕТ. Намеренията са за производството на електромобили (или компоненти за тях) да може да се ползват средства по мярка от оперативна програма (ОП) „Конкурентоспособност“.

По въпроса за насърчаване на потреблението, т.е. закупуването на електромобили, се обмислят варианти за директно субсидиране от държавата, за намаляване на данъци и др. Британската компания Zero Carbon 2020 започва сглобяване на електромобили в Стара Загора през второто тримесечие на тази година, стана ясно през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:05 | 27.08.22 г.
fallback