fallback

Скъпи лекарства за 49 мн. лв. не са стигнали до пациентите

Това сочи одит на Сметната палата за управление на средствата за лечение на онкологични заболявания

13:25 | 07.03.11 г.

За периода от 2006 г. до края на 2009 г. средствата за скъпоструващи лекарства са намалени общо с 49 млн. лв., а в същото време има недостиг на лекарства и листа на чакащи пациенти. Това констатират от Сметната палата след направен одит на управлението на средствата за лечение на онкологични заболявания.

Установено е неефективно и неефикасно изразходване на средствата, предназначени за лечение на злокачествени заболявания, което е индикатор за сериозни проблеми в механизма за доставка и цялостната организация на дейността, свързана с предписване и получаване на лекарствата, е основният извод на одиторския доклад. Налице са множество случаи на забавяне и прекъсване на животоподдържащо и животоспасяващо лечение на пациента, констатира още докладът на Сметната палата. Според експертите, изготвили одита, е наложителна промяна в механизма за изписване и снабдяване с лекарствени продукти.

За 2009 г. са направени две намаления на средствата за централна доставка на лекарствени продукти - през септември и през декември, на обща стойност 18 млн. лв. От 2006 г. до 2008 г. около 9 процента годишно от лекарствата са оставали неразплатени и са се изплащали в началото на следващата година, а за 2009 г. са останали неразплатени 37 на сто от лекарствените продукти.

Нарушения са констатирани и при възлагането на обществени поръчки. Многократно са обявявани и прекратявани обществени поръчки, което води до забавяне на сключване на договори с доставчиците и повишава риска да не могат да бъдат осигурени лекарства в необходимия срок, констатират одиторите.

Сметната палата е дала 12 препоръки на министъра на здравеопазването за повишаване на ефективността по управление на лекарствата за злокачествени заболявания.

(БТА)

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:29 | 10.09.22 г.
fallback