fallback

Преглед на печата за 3 март

08:41 | 03.03.11 г. 3
Автор - снимка
Създател

Държавата ще плати 70 млн. лв. за чиновнически грешки в. Сега

До месец правителството ще създаде специален държавен фонд, от който ще се покриват щетите на общините, неправомерно наказани по европроекти заради чиновнически грешки. Това съобщи министър Томислав Дончев пред общото събрание на сдружението на общините.

Все още се водят преговори с финансовото министерство, но се очаква фондът да бъде захранен с около 70 млн. лв. от държавния бюджет. Специална комисия ще разглежда молбите на общините и ще решава коя с каква сума ще бъде обезщетена заради наложени вече корекции при изпълнение на проекти по предприсъединителни или оперативни програми. Фондът ще бъде само в помощ на публични институции и няма да покрива корекции на фирми и граждани, уточни министър Дончев.

Съдът в Страсбург ще решава дали да има таван на пенсиите в. Сега

Таванът на пенсиите у нас вече зависи само от съда по правата на човека в Страсбург, където е атакуван от няколко пострадали българи. КС е отказал да разгледа по същество дали таванът противоречи на международни договори, по които България е страна, както и на конституцията, става ясно от негово решение от тези дни. След заведено дело от потърпевш, състав на Върховния административен съд се обърна в края на 2010 г. към конституционните съдии с искане да обявят дали фактът, че човек получава по-ниска пенсия от заработената, не е посегателство върху лични средства, както и дали не противоречи на международни разпоредби, ратифицирани и у нас.

КС обаче реши, че през 1998 г. вече се е произнесъл по казуса. Тогава той приема, че принципите на солидарността при осигуряването позволяват подобно ограничаване на пенсиите.

Махнаха ограниченията за шап в. Стандарт

Европейската комисия е отменила всички ограничителни мерки заради шапа в областите Варна, Шумен, Ямбол, Сливен, Хасково, Кърджали и в по-голямата част от Бургаска област. Това съобщиха от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Решението е взето днес на заседание на Постоянния комитет по хранителната верига и здравеопазване на животните към ЕК с мотива, че благодарение на бързите и адекватни мерки на българските компетентни власти, заболяването е овладяно.

Константин Казаков поема ДАНС в. Стандарт

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ за назначаването на Константин Казаков за председател на Държавната агенция „Национална сигурност” (ДАНС), съобщиха от правителствената пресслужба. След оставката на Цветлин Йовчев той беше определен за временен шеф на ведомството.

Константин Казаков е роден през 1966 г. в София. Завършил е висшето си образование в Московския минен институт. Специализирал е в Академията на МВР, в Международната правоохранителна академия в Будапеща, в САЩ. В системата на МВР работи от октомври 1993 г., като в кариерата си е преминал през всички длъжности от разузнавач І ст. до началник сектор.

Всеки втори младеж у нас без квалификация в. Новинар

Всеки втори младеж до 25 години е без квалификация. Това заяви в ефира на БНТ зам.-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев. Той уточни, че не става дума за висше образование, а за квалификация. Колев бе категоричен, че нуждите на бизнеса се разминават с кадрите, които излизат от университетите у нас. „Смятам, че и работниците трябва да дадат своя принос за повишаването на квалификацията си”, обясни Колев.

Онлайн търговците масово мамят с транспортни разходи в. Новинар

Над 950 от жалбите на потребители, подадени през миналата година, са относно пазаруване по интернет, съобщиха за "Новинар" от Комисията за защита на потребителите. Масова практика е покупката да се оскъпява от допълнително калкулирани пощенски или транспортни разходи. Общо потребителите са подали над 14 000 жалби и сигнали през 2010 година.

Най-често онлайн се купували билети за културни мероприятия, мобилни телефони, бижута, електроника, козметика, облекла и обувки. През интернет се заплащат и различни услуги.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:30 | 21.08.22 г.
fallback