fallback

И МВР ще следи за спекула с цените на основните хранителни стоки

Специален орган към Министерския съвет ще наблюдава отношенията между производители, преработватели и търговци, съобщи министър Найденов

13:02 | 02.03.11 г. 8
Автор - снимка
Създател

Специален орган към Министерския съвет ще следи за спекула с цените на основните хранителни стоки. Това каза пред журналисти министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, съобщи БТА.

Правителството е разгледало на оперативно заседание днес доклад на Найденов за цените на хранителните продукти от производителя до щанда в магазина.

Министърът изрази учудване от цена на кашкавал 16 лв. за килограм при изкупна цена на млякото 0,70 за литър. По думите му този кашкавал вероятно излиза от мандрата с цена 10 лв. за килограм.

Контролното звено няма да отнема функции от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата и ще използва нейните анализи. В работата на новия контролен орган ще има и представители на МВР.

Вчера Мирослав Найденов коментира, че скокът на цените на храните е световна тенденция, но е възможно някой да се възползва от ситуацията и да има спекула.

Преди коледните празници земеделският министър организира акции за наблюдение на цените, но тогава призна, че в условията на пазарна икономика земеделското министерство не може да санкционира магазините заради цени.

През 2007 г. бившият икономически министър Петър Димитров също поде акция за наблюдение на цените, но без особен ефект

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:28 | 14.09.22 г.
fallback